Hoogland wint eigen toernooi

Geplaatst op 21-02-2024 door Wim Velker

Het vierde Team OplosToernooi van Hoogland (TOTH) heeft voor de derde keer een zege opgeleverd voor het eerste team van Hoogland. Szabi Buzogany, veelvoudig oploskampioen Gert Reichardt en huidige oploskampioen van Hoogland voorzitter Stephan Paternotte, scoorden gezamenlijk 115 punten, van een mogelijke 135. De winnaar van het vorige jaar, onze Spakenburgse buren van En Passant, werd deze keer tweede met 107 punten, Paul Keres uit Utrecht was derde met 78 punten. Het ‘jeugdteam’ Hoogland II werd laatste met 25 punten. Zoals gebruikelijk was het weer een spannende en gezellige avond.

Het was ladies night gedurende dit toernooi. Niet dat er nu zoveel vrouwelijke deelnemers waren (nul) maar selecteur Wim Velker (ik dus) had een drietal opgaven geselecteerd met een meer dan gemiddeld aantal dames op het bord. En ook in de andere opgaven was er een belangrijke rol weggelegd voor het sterkste schaakstuk. Zoals gebruikelijk in de Hooglandtoernooien waren er negen probleemstellingen die in twee uur moesten worden opgelost. En Passant-speler en huidige Grand Prix Oplossen-titelhouder Frank Woudenberg had al die tijd niet nodig. Na 1½ uur leverde hij zijn antwoorden in, die allemaal correct bleken! 45 punten, het maximale aantal, waar geen der andere deelnemers aankwam. Voldoende voor het prolongeren van de titel – En Passant werd het vorige jaar winnaar – was dit evenwel niet. Weliswaar kwam Richard Vedder tot de eveneens fraaie score van 40 punten, maar de derde man, Mart Woudenberg had een off-day. Dat maakte dat Hoogland er voorbij kon met voor Gert en Stephan eveneens scores van 40 punten en een beslissende 35 van Szabi.

Na het goede optreden van Paul Keres bij het SGS-teamtoernooi van vorig jaar, had ik nu wat meer van mijn KNSB-teamgenoten verwacht, maar zij bleven op een overigens respectabele 78 punten steken. De tweezetten gingen uitstekend – alles goed – maar drie- en meerzetten bleken een te grote handicap om voor de eerste plek te kunnen meestrijden.

In het team van Hoogland II waren plaatsen ingeruimd voor twee jeugdspelers. Sven Hoekstra en Nije Bloemendal waren respectievelijk 2e en 3e bij het jeugdoploskampioenschap twee maanden geleden en ondersteunden nu old-hand Jan Snijders wiens prestaties dezelfde richting uitgaan als die van uw scribent. Voor de jongelingen waren de opgaven nog iets te zwaar, maar blijven meedoen verbetert de prestaties. Dat blijkt wel uit de resultaten van het eerste team. Reeds vanaf 2018 organiseert Hoogland oploswedstrijden en zijn er teamwedstrijden dan eindigt het Hoogland-team altijd in de top. Dat belooft weer wat voor het komende SGS-teamtoernooi, waarin Hoogland zijn positie als beste SGS-team zal verdedigen. Het TOTH was een uitstekende generale.     

Wil je de opgaven zelf eens proberen, klik dan hier. Benieuwd naar de oplossingen? Dan zijn hier de antwoorden.

Ook leuk is het verhaal van Richard Vedder op de site van En Passant. En ook Jeroen Bollaart en Paul van der Kooij hebben een fraai verslag op de site van Paul Keres gezet.

De tekst is van Wim Velker, de tabel werd gemaakt door René van Alfen, Jan Snijders maakte de foto en Lars Slofstra zorgde ervoor dat het één geheel werd.