Schoolschaak 2016

Middenbouw

DSC07880

Prachtige wedstrijden bij de Middenbouw van de basisscholen.
Woensdagmiddag was er weer het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort en ditmaal de Middenbouw (tot en met groep 5). Dit jaar deden er 7 teams van diverse basisscholen mee. Er werden in 7 ronden zes wedstrijden onderling gespeeld, zodat iedereen tegen elkaar speelde. Telkens was er één team vrij. De wedstrijden werden gehouden op de basisschool De Bieshaar te Hoogland. Mede door een bijdrage van het Buurtbudget Hoogland was er weer een prachtig toernooi mogelijk.

In de eerste drie ronden is het wat aftasten en waren er leuke uitslagen. De Horizon 3 won twee partijen en speelde een keer gelijk en kwam aan de leiding met 5 wedstrijdpunten. De Aloysius 3 en 4 haalden slechts drie punten, maar Aloysius 3 had er een vrije ronde in zitten. Ook de Biezen 2 haalde drie punten. De teams van De Marke 3 en Da Vinci 5 haalden ieder 2 punten en helaas haalde De Marke 4 geen punten. De wedstrijden om de leiding gingen leuk door en na 5 van de 7 ronden was het weer zeer spannend aan kop. De Aloysius 3 en 4 waren met 7 punten koploper omdat ze 12 bordpunten hadden gescoord. De Horizon 3 had ook 7 punten maar met respectievelijk 10½ bordpunt. Echter Aloysius 4 was de volgende ronde vrij. In die zesde ronde liepen de Aloysius 3 (won van de Biezen 2 met 3½ – ½) en de Horizon 3 (won van Marke 3 met 2½ – 1½ ) uit op Aloysius 4. Echter DaVinci 5 kwam nog opzetten naar de vierde plaats met 6 punten. Maar omdat DaVinci 5 de laatste ronde vrij had konden ze net meer in de top 3 komen. Nu was het de vraag hoe eindigen de laatste wedstrijden en wie wordt er kampioen?

7 Marke 4 0 4

De Aloysius 4 stond 3e en boekte een grote overwinning op Marke 4 (4-0). Daardoor kwamen zij op 9 wedstrijdpunten en 16 bordpunten. Dan kwam tot slot de wedstrijd van de nr 1 en 2 tegen elkaar op het programma. Dat werd een prachtig duel: de laatste twee partijen gingen zolang tegen elkaar door dat de tijd op was en er gearbitreerd moest worden om de eindstand te bepalen. Door die arbitrage en de overige twee uitslagen viel hier de beslissing en won Aloysius 3 met 3-1 deze laatste wedstrijd van Horizon 3. Dat betekende dat Aloysius 3 kampioen werd en dat de Horizon op basis van bordpunten derde werd. Zo werd de einduitslag:De eerste drie teams ontvingen een beker en vier iedereen een medaille. Alle deelnemers kregen een vaantje.Daarmee is er weer een fantastisch toernooi gespeeld!!

Schoolschaak 2016 Bovenbouw

DSC07891

Een spannende ontknoping in het Schoolschaakkampioenschap.

Woensdagmiddag 10 februari was er weer de finale van het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort. Dit jaar deden er in de voorronden 33 teams mee van 17 verschillende basisscholen uit Amersfoort. In de vorige weken hadden zich 12 teams geplaatst voor de finale. De finale werd gehouden op de basisschool Het Zwaluwnest. Van belang zijn ook de eerste vier plaatsen, die recht geven om in het regionale SGS Schoolschaaktoernooi mee te mogen doen.

In de eerste drie ronden is het wat aftasten en waren er leuke uitslagen. Er ontstond wel één koploper met 6 punten en dat was het team van De Regenboog. Zij werd op de voet gevolgd door Aloysius met 5 punten. Daarachter was er een grote middenmoot: 4 teams (Zwaluwnest, DaVinci 1 en 2 en Kon-Tiki) op 4 punten en drie teams op 3 punten (Marke 1 Malelande en de Horizon).

12 Marke 2 0,0 4,0

In de vierde ronde speelden de nummers 1 en 2 tegen elkaar. De Regenboog (met Samuel, Manuel, Thomas en Len) liet er geen twijfel over bestaan en wonnen overtuigend met 3½-½. Daardoor zakte Aloysius van de tweede naar de zesde plaats! Het Zwaluwnest had een stevige dobber aan DaVinci 1 (Vorig jaar nog Leonardo en die waren de kampioen van Amersfoort en de regio!!). Toch trok Het Zwaluwnest (met Joost, Mark, Daan en Dani) met 2 ½ – 1 ½ toch de verrassende overwinning naar zich toe en pakte zo de tweede plaats. Kon-Tiki (met Sergio, Nils, Jochem en Hidde) versloegen DaVinci 2 en kwamen zo op de derde plaats. De Marke 1 (met Stijn, Kevin, Jasper en Hugo) won vanuit het achterveld van de Gondelier met 3½-½ en kwam zo plots op de vierde plaats. Hetzelfde deed de Horizon (met Lukas, Roelof, Matthan en Senne) door het team van de Malelande met 3-1 te verslaan. In deze laatste wedstrijd was het extra spannend: in het middenspel zette Roelof zijn tegenstander mat, terwijl hij door de vlag ging. Eerst nog commotie over de uitslag, maar de schaakregels zeggen echt dat mat boven de klok gaat!!

Zodoende was het uitermate spannend wat er de laatste ronde zou gaan gebeuren: 8 teams waren nog in de race voor de eerste vier plaastsen! De Regenboog was alleen theoretisch nog geen kampioen, maar praktisch eigenlijk al wel: 2 punten en 4 bordpunten los. Dan gaat het erom wie de tegenstander wordt: Het Zwaluwnest. Ook dit werd een stevige pot! Joost (Zwaluwnest) aan bord 1 moest het opnemen tegen Samuel; Joost won vanmiddag alles en ook deze partij. Aan de andere borden trokken Thomas en Julian namens de Regenboog de partij naar zich toe. Tot slot nog een remise tussen Len en Daan en zo won de Regenboog ook deze partij, zij het nipt met 2½-1½. Zo bleef Zwaluwnest op 6 punten steken en dat betekende kansen voor vele andere teams. De Marke 1 speelde tegen Aloysius (beide 5 punten). De Marke 1 won deze partij met 2½-1½ wat goed werd voor de tweede plaats! Horizon (5 punten) moest tegen Kon-Tiki (6 punten). De pijp aan de kant van Kon-Tiki leek leeg, want Horizon won met 4-0, wat voor de Horizon de derde plaats betekende. Het Zwaluwnest werd uiteindelijk vierde met de meeste bordpunten. DaVinci 1 herstelde zich goed door een overwinning op de Regenboog 2 en werd daarmee vijfde.