Schoolschaaktoernooi 2018

Middenbouw

Woensdagmiddag 24 januari 2018 was er het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort en ditmaal de Middenbouw (tot en met groep 5). Dit jaar deden er 10 teams van diverse basisscholen mee. Er werden in twee poules gespeeld en tot slot de kruisfinales. De wedstrijden werden gehouden op de basisschool De Bieshaar te Hoogland.
In de poulefase werden er vijf ronden gespeeld, waarbij er steeds één team vrij was. In poule A waren de wedstrijden zeker spannend: er vielen veel gelijkspelen en als je dan won of verloor dan was het nipt. Zo was het heel erg spannend! Vier van de vijf teams hadden zicht op de eerste twee plaatsen. Uiteindelijk haalden ze 4, 5 of 6 punten! Het team van de Horizon en van de Bieshaar 2 speelden één keer gelijk en wonnen 2 keer en werden met 10 bordpunten daarmee gedeeld 2e. Echter om door te gaan telde de onderlinge wedstrijd: die was gewonnen door de Horizon. Het team DaVinci 1 won twee keer, speelde twee keer gelijk en werd daarmee eerste in deze poule.
In poule B was het ook uitermate spannend. Hier eindigden de top 3 ook dicht bij elkaar: 5, 6 en 7 punten. Ook hier werd het team van de Bieshaar 1 derde in de poule en kwam zo ook in de kleine finale terecht. Het team Aloysius 1 won drie keer en speelde een keer gelijk en eindigde daarmee op de eerste plaats in deze poule. De Marke had een punt minder en werd tweede.
Na deze poulefase hebben we nog twee wedstrijden in de kruisfinales gespeeld om te bepalen wat de onderlinge eindstand werd. De beide kruisfinales waren spannend en de teams waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Van de tien kruisfinale wedstrijden eindigden er 5 in een 3-1 eindstand en 3 in en 2½ – 1½ uitslag. De andere twee wedstrijden eindigden in een 2-2. Dus de spanning bleef steeds tot de laatste partij was afgelopen. Daardoor was het niet alleen spannend wie er kampioen zou worden, maar ook alle andere plaatsen erachter. De kinderen en de ouders hebben erg genoten van de spannende wedstrijden en daar ging het natuurlijk vooral ook om!!Team 1 Horizon, 2 DaVinci 1, 3 Aloysius 1, 4 Marke, 5 Bieshaar 2, 6 Bolster 1, 7 Aloysius 2, 8 DaVinci 2, 9 Bieshaar 1, 10 Bolster 2

Bovenbouw

Schaakvereniging Hoogland organiseerde woensdagmiddag 7 februari 2018 de finale van het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort. Dit jaar deden er in de voorronden 27 teams mee van 11 verschillende basisscholen uit Amersfoort. In voorronden hadden zich 10 teams geplaatst voor de finale. De finale is gehouden op de basisschool Het Zwaluwnest. Van belang zijn ook de eerste drie plaatsen, die recht geven om in het regionale SGS Schoolschaaktoernooi mee te mogen doen. Dit toernooi was mede mogelijk door een bijdrage van het Buurtbudget.

10 Zwaluwnest 1 4

De kinderen hebben een hele leuke en spannende middag achter de rug. Daarbij waren ze heerlijk aan het schaken en als ze klaar waren aan het rekenen hoe het team wel zou staan in de stand. Wat heeft deze uitslag voor gevolgen, etc.. In de eerste vier ronden gingen de partijen heen en weer.  Alleen het team van de Regenboog liet de tegenstander telkens het nakijken: ze wonnen vier keer achter elkaar. In de eerste vier partijen verspeelde het team De Regenboog slechts 1,5 bordpunt! Na die vier ronden waren ze op papier al kampioen zonder de laatste wedstrijd te hoeven spelen. De teams erachter speelde spannende wedstrijden tegen elkaar: voor de belangrijke derde plaats kwamen bij de start van de laatste ronde theoretisch nog 6 teams in aanmerking. De loting voor die vijfde ronde was belangrijk. Aloysius 2 stond tweede na vier wedstrijden en lootte De Regenboog. Aloysius 2 speelde voor wat het waard was, maar trok toch aan het kortste eind en De Regenboog won met 4-0.  De Regenboog werd zo oppermachtig kampioen!!  Daarachter was de tweede plaats belangrijk: Aloysius 1 (stond op de derde plaats) speelde tegen de Horizon 1. Aloysius won die wedstrijd met 3-1 en pakte daarmee de tweede plaats. De derde plaats is voor DaVinci 1 geworden. Dit is een runner up: na vier ronden stonde ze op de zesde plaats en versloeg het Zwaluwnest met 4-0.

Voortgezet onderwijs

Op 7 februari togen 12 schaak teams van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort zich naar Het Zwaluwnest voor het kampioenschap van Amersfoort. Het is ten eerste vooral een leuk schaaktoernooi en op voorhand is er weinig te zeggen over het verloop van het toernooi. Formeel is het de tweede keer (misschien wel sinds jaren) dat het toernooi er is. We zijn dus benieuwd hoe dit zal verlopen. Dit toernooi werd gelijktijdig gespeeld met het Schoolschaakkampioenschap voor het Basisonderwijs.

Corderius 3, Lucas, Rik en Michael

Er hadden twaalf teams zich aangemeld. Waren dit er vorig jaar nog zes en de jaren daarvoor in de gehele regio ook ongeveer zes. Leuk dat een heleboel scholieren zich met schaken bezig houden en ook nog mee wilden doen aan een schaaktoernooi. Een groot aantal spelers hadden nog niet eerder meegedaan aan een toernooi tussen scholen. Het Corderius verrastte door ook met twee Meidenteams te komen!! Verder deden er teams van het Axia-college, Guido de Bres, het Taalcentrum, Corlaer en het Accent mee. Natuurlijk ook nog enkele teams van Corderius.

In de eerste ronde speelden van de scholen het eerste team tegen het tweede team. De eerste teams wonnen van de tweede teams. In de derde ronde was er nog een schoolteamconfrontatie: Corderius 1 speelde tegen Corderius 3. Toen hadden we nog niet in de gaten dat beide teams hoog zouden eindigen. Het was een spannende ontmoeting: Tim won van Rik aan het eerste bord, maar aan de borden 2 en 3 verloren van team 1 Tjeerd en Soroush en dus wonnen Lucas en Michael van team 3. Dat betekende dat de uitslag 1-2 werd voor Corderius 3. Wel verassend.

Door die overwinning kwam Corderius 3 op kop met ook Axia-college had drie keer gewonnen. Die confrontatie was zeer spannend: in de laatste partij tussen Bastiaan en Lucas werd er uiteindelijk voor remise gekozen. Daardoor eindigde de wedstrijd onbeslist: 1,5-1,5. Daardoor bleven beiden op kop met 7 punten. Op de voet – op zes- punten gevolgd na de vierde ronde Corderius 1 en Guido de Bres 1.