Hoogland 1 weer terug op aarde

Geplaatst op 30-05-2024 door Lucas van Mil

Na acht ronden als koploper in hoofdklasse C is het eerste team er niet in geslaagd om in de laatste ronde het huzarenstukje te completeren en de HKC te winnen. Tegen En Passant kwamen wij simpelweg iets tekort. 

Na een uitgebreide discussie over de opstelling 🙂 leek het ons ‘fair and square’ om ‘gewoon’ op speelsterkte aan de borden te verschijnen. Dat deed EP ook waarmee een spannende strijd werd verwacht. Inzet was dus het kampioenschap van de hoofdklasse C. Hiervoor was wel een overwinning nodig daar Amersfoort 1 zeer waarschijnlijk van de nummer laatst zou gaan winnen.

De start was meer dan veelbelovend: Gert won op bord 5 in 5 zetten! In een welbekende stelling schreef zijn tegenstander de juiste zet op maar voerde een andere zet uit, conclusie: loper kwijt en einde partij. Nog geen 5 minuten later wist Niels op bord 8 met wit met gezonde zetten een raar stukoffer van zwart eenvoudig te weerleggen en stond dus een stuk voor tegen 2 pionnen. Kans op 2-0 dus. De andere zes borden waren nog enigszins in evenwicht.

Net op het moment dat ik het idee had dat een overwinning er in zat kwamen er een aantal forse tegenvallers langs. Niels blundert een stuk weg/terug en staat nu dus 2 pionnen achter, Tom (wit bord 6) laat een gezonde stelling uit handen glippen en staat beduidend minder. 

Daartegenover staat dat Szabi (the wizard from Hoogland) goed staat, Lucas (bord 2 tegen FM Vedder) een prima stelling heeft en Marco (bord 1 tegen IM Vedder) minimaal gelijk staat. Stephan en Chris hebben beide een evenwichtige stelling.

In het derde speeluur vallen dan toch de nullen voor Niels en Tom, 1-2 achterstand derhalve. Szabi lijkt met zijn complexe speelstijl niet alleen zijn tegenstander te verwarren maar raakt zelf ook verstrikt in de complexheid van het mooie schaakspel > 1-3 achter. Lucas kan tegen Richard Vedder een goede stelling niet verder uitbouwen, taxeert verkeerd en gaat van een prettige positie in vier zetten naar een verloren stelling, typerend voor zijn seizoen. Stephan speelt keurig solide en pakt een halfje, tussenstand 1½-4½. Chris en Marco zijn nog bezig en spelen zeer goed. Chris speelt tegen Dick de Graaf een uitstekende partij en raakt pas in de ultieme tijdnoodfase de draad kwijt en verliest. Het echte lichtpunt van de avond komt van onze topscorer Marco: hij weet een lastige opening (uiteraard met de bekende d6 en g6 van Marco 🙂) goed door te komen en weet Henk Vedder zachtjes aan van het bord te spelen. Noodgedwongen investeert Henk materiaal om in de wedstrijd te blijven. Marco incasseert geduldig en weet zijn voordeel uit te bouwen naar een zeker gewonnen stelling. Pas dan zien we enige twijfel ontstaan bij Marco, het is inmiddels na 11 uur in de avond op een doordeweekse dag, de energie is er een beetje uit. Als je dan ook nog tegen een IM speelt is het gewoon lastig de vis op het droge te krijgen. Dat lukt dan ook niet en remise is het resultaat. Zeker verdienstelijk. Einduitslag 2-6. Helaas geen kampioenschap, felicitaties aan Amersfoort 1.

Lucas