Vierde SGS Grand Prix De Bilt

Geplaatst op 29-04-2024 door Tessa Heeres

Zondag 21 april jl. stond alweer de vierde SGS Grand Prix op het programma, in De Bilt en gezamenlijk georganiseerd door DBC en Moira.

Maar liefst 188 jeugdschakers van binnen en buiten de SGS reisden af naar het H.F. Witte Centrum in De Bilt, waarvan 9 jeugdleden van SV Hoogland.

Dit leidde tot een totaal van 24 groepen, waarbij de hoogste 3 groepen uit 6 spelers bestond en de andere groepen in principe uit 8 spelers.

Onze 9 jeugdleden waren verspreid over de groepen 1 t/m 17 waarbij er dit keer 2 groepen waren met 2 spelers van onze club.

Redelijk op tijd en vol goede moed begon iedereen aan de eerste partij.

Gedurende het toernooi tekende zich al enigszins af dat de uiteindelijke eindresultaten van onze Hoogland schakers, wisselend zouden kunnen worden.

Misschien cliché, maar dat hoort ook bij schaken, vaak gaat het zoals verwacht en soms heb je je dag niet of juist wel.

Maar iedereen is toch zijn/haar volgende partij weer met frisse moed begonnen, hoe lastig dat soms ook was.

Een vijftal Hoogland spelers zullen de dag hebben afgesloten, qua schaken dan, met een gevoel van ‘mwah’ tot ‘ik had mijn dag niet’. Kan gebeuren, meestal een ervaring rijker en wel een gezellige dag gehad.

Een viertal spelers hebben een extra reden om tevreden op deze middag terug te kijken want die mochten een beker in ontvangst komen nemen.

Zo speelden Emile en Jennie een sterk toernooi wat hen in groep 17 respectievelijk een eerste en derde plaats opleverde en deed Alex in groep 4 van zich spreken door een mooie 2e plaats te behalen.

Anders dan in Meerkerk, was Nije dit keer wel goed ingedeeld (zie ‘Mat in Meerkerk’) en mocht hij (nog net als laagste rating) in groep 1 spelen waar hij 2 spelers van een andere categorie trof (bijna 400 en 300 hogere ratings) en 3 spelers met een tot 22 hogere rating en tegen alle 3 had hij de afgelopen tijd al één of meerdere keren gespeeld waarbij van alle 3 een keer verloren maar van 2 ook een keer gewonnen.

Met andere woorden, het zou zo maar eens heel spannend kunnen worden voor de derde plaats.

Zijn eerste partij speelde Nije tegen één van Nederlands top C-spelers (en latere winnaar van dit toernooi) en deze partij werd, niet geheel verassend, verloren.

De tweede partij behaalde hij een verdiende remise tegen de speler waar hij bij de GP Nieuwegein, waar Nije groep 2 wist te winnen, als enige van verloren had.

Toen wachtte in de derde ronde de tweede topper. Helaas werden al Nije zijn ’trucjes’ doorzien door zijn tegenstander die uiteindelijk ook het punt bij mocht schrijven.

Ondanks dat Nije op dat moment in de tussenstand onderaan bengelde, had hij met 0,5 uit 3 toch een goed gevoel over hoe het ging.

De vierde ronde was Nije terecht tevreden met zijn remise tegen zijn Noord-Brabantse tegenstander waar hij recentelijk van gewonnen maar ook van verloren had.

Toen bleek ineens in de tussenstand dat het vanaf plaats 2, zo dicht bij elkaar zat dat als het Nije zou lukken zijn vijfde partij te winnen, hij zeer waarschijnlijk (gedeeld) derde zou eindigen.

Met sterk spel haalde Nije inderdaad het laatste punt binnen en eindige hij met gelijk aantal punten, gelijk OR en SB op een hele mooie derde plaats met als beloning een beker behaald in de hoofdgroep van een Grand Prix.

Dit was er eentje waar Nije wel heel tevreden mee was.

En samen met Felix op pad en op locatie de vele andere schaakvrienden weer te zien, maakte het (weer) tot een leuke dag.

Over vijf weken staat alweer de vijfde SGS GP op het programma in Woerden. Daar willen we zeker weer bij zijn.

In de onderstaande tabel de statistieken op een rijtje.

GroepSpelerPuntenUitslag
1Nije23e (gedeeld)
4Alex52e
5Wessel35e
5Felix2,56e
6Mees17e
10Jesper2,57e
12Epke1,58e
17Emile61e
17Jennie53e

Verslag door Hans Bloemendal

GP verslag op de SGS website: https://www.sgs-schaakbond.nl/?p=6129