Geslaagd GPO bij Hoogland

Geplaatst op 27-04-2024 door Wim Velker

Zestien deelnemers waren er afgekomen op de derde leg van de GPO, die in Hoogland werd gehouden. Daaronder was voor het eerste een vrouwelijke deelnemer, Margriet Martensen van het Veluws Schaakgenootschap. Maar er waren nog meer debutanten waarvan Lode de Jong (Moira-Domtoren; Paul Keres) tot een opmerkelijke prestatie kwam. De jeugdige deelnemer uit Utrecht werd vijfde en verdiende daarmee een jaarabonnement op ‘Probleemblad’, het kwartaalblad van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden (de ‘Oplosbond’).  

Ook goede prestaties waren er van beide Nijkerkse vertegenwoordigers, Thomas Meij en Marcel Flohr, waarvan de oplosprestaties in de loop van het seizoen zijn verbeterd. Veel oplossen geeft meer inzicht! Dat geldt ook voor de jeugdige Hoogland-oplossers Nije Bloemendal en Sven van Beek die evenals onze Nijkerkse buren tot 15 punten kwamen. Voor Ayse Bijzitter was het nog iets te zwaar maar hij bleef niet puntloos.

Bovenaan streden de usual suspects om de eerste plaats. Arnhemmers Wouter van Rijn en Theo Jurrius bleven Edenaar Alfred Gaasbeek net voor. Hetzelfde drietal klom op het podium om beker en medailles in ontvangst te nemen als hoogst geëindigden om de GPO-Cup, na wedstrijden in Nijkerk, Spakenburg en nu dus Hoogland. En Passant-spelers Frank Woudenberg (die de eerste GPO-Cup won) en Richard Vedder werden resp. vierde en vijfde. (Lees op www.schaakclubenpassant.nl Richards humorvolle beleving van deze avond). Berry Beijer van de schaakclub Leusden werd net aan ‘best of the rest’.

Ik denk wel te mogen stellen dat het drie mooie avonden zijn geweest met in totaal 51 deelnemers. Voor oplostoernooien is dat een heel mooi gemiddelde van 17 deelnemers per avond. De drie avonden waren mogelijk dankzij subsidie van de KNSB en de inzet van de drie genoemde verenigingen. En natuurlijk van de deelnemers! Dank aan allen.

Ik hoop dat er het volgende seizoen weer voldoende middelen en inzet van verenigingen zijn om op dezelfde voet door te gaan.

In de onderstaande tabellen staan de resultaten van de Hooglandse Oplosavond en de eindstand om de GPO-Cup.

De tekst en de eindstand van de GPO-Cup zijn van Wim Velker, de tabel werd gemaakt door Lars Slofstra, de foto’s werden genomen door Beer Heitinga en Beer maakte er één geheel van.

Meer over dit toernooi vind je op www.probleemblad.nl