Schaken in Eemland

Geplaatst op 25-04-2024 door Tom Officier

Zaterdag 20 april was de negende en tevens laatste ronde in de KNSB-competitie. Hoogland speelde in totaal 7 wedstrijden dus was al uitgespeeld. U weet wel, fluitend kampioen geworden…
Paar kilometer verderop speelden nog SGA 1 en 2 hun laatste wedstrijd. Het tweede team was al gedegradeerd maar de tegenstanders van Almere vochten nog voor lijfsbehoud.
Hetzelfde gold voor de 7 heren en dame van SGA 1. Twee ronden terug nog één van de titelkandidaten nu was het echt 2 voor 12. Nadeel was dat de tegenstander op deze regenachtige zaterdagmiddag koploper Assen was. Winst was wel noodzakelijk voor de Drenthenaren voor promotie en na een spannende strijd moesten de Amersfoorters een bittere nederlaag slikken. Tot overmaat van ramp pakte een concurrent tegen de nummer 2 onverwachts een matchpunt waarmee het trieste lot bezegeld werd. Degradatie dus. En net zoals in de thrillerachtige ontknoping tussen Hoogland en SGA 3 kwamen de SGA-ers een uiterst belangrijk halfje tekort.

Titel stukje is dus Schaken in Eemland. Deze regio waardoor de Eem stroomt telt 7 gemeenten. Amersfoort, Eemnes, Bunschoten, Soest, Baarn, Leusden en Woudenberg.
Tot 1974 maakte Hoogland als zelfstandig dorp ook deel uit van bovengenoemde opsomming. Maar sindsdien opgeslokt door Amersfoort. En of de annexatie van invloed is geweest weet ik niet maar in hetzelfde jaar zag de schaakvereniging Hoogland het daglicht.
En met Hoogland en SV En Passant 2 zijn de enige lichtpuntjes te noemen in het net voorbij seizoen in de landelijke zaterdagcompetitie voor de Eemlandse teams. Beiden teams werden kampioen in respectievelijk de 5e en 6e klasse. Daar waar Eppie 2 in het seizoen 2021/22 nog uitkwam in de derde klasse.
Ook het eens zo sterke En Passant 1, dat nog niet zo heel lang geleden drie keer kampioen was van heel schakend Nederland, is ver afgegleden. Twee seizoenen geleden nog meesterklasse maar doordat de sponsor(s) er klaar mee waren en veel betalende sterke spelers hun heil elders zochten trad het neergang in.
Ook zij degradeerden dit jaar uit de tweede klasse net zoals SGA dus….
Ook Soest speelde jarenlang KNSB-competitie. Meestal in de tweede klasse. Maar door de coronaperikelen werd een aantal jaren geleden besloten aldaar te stoppen met het spelen op zaterdag.

Dus armoe is troef op schaakgebied in Eemland wat de externe competitie betreft.
Lichtpuntje is dus de promotie van Hoogland naar de 4e klasse. Verder is het vermelden waard dat Tim Grutter, toch een van de sterkste spelers in onze regio en voormalig clublid kampioen is geworden van Nederland met zijn team Kennemer Combinatie. Maar wel tekenend voor de situatie dat Tim in Eemland geen uitdagend team (meer) heeft…