Mat in Meerkerk

Geplaatst op 12-04-2024 door Tessa Heeres

Voor Nije en Felix stond, net zoals vorig jaar, op de eerste zaterdag van april weer het Meerkerk Schaakt Open op het programma. De ervaring leert dat dit op de eerste plaats vooral een leuk en gezellig toernooi is.

Daar kwam bij dat het deelnemersveld in de bovenste groepen dit jaar van een serieus hoger niveau was dan vorig jaar, voor een groot deel het gevolg van het grote aantal deelnemers uit Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Nije had stiekem gehoopt, voor het eerst in een toernooi, deel te mogen nemen in groep 1.

Op basis van zijn rating was dat een terechte gedachte maar helaas bleek bij aanmelding dat de organisatie een aantal ratings verkeerd had bepaald met als gevolg dat Nije en een andere sterke schaker uit Noord-Brabant, met zelfs een iets hogere rating dan Nije, in groep 2 geplaatst waren en 2 spelers met serieus (tot 95 punten) lagere ratings in hun plaats in groep 1 zaten.

Spijtig genoeg leidde overleg met de organisatie niet tot enige verandering qua indeling en dus moet het mogen spelen in groep 1 van een toernooi nog maar even wachten.

Nije speelde zijn eerste partij, net zoals in de laatste SGS GP in Nieuwegein, tegen die hogere ratingspeler uit Best en daar waar Nije in Nieuwegein aan het langste eind trok, was het nu zijn tegenstander die na een goede partij met sterk spel van beide kanten met de winst aan de haal ging. Kan gebeuren.

Zijn tweede partij speelde Nije tegen een sterke speler uit Eindhoven. Het lukte Nije om beste zetten en beter te doen met de winst tot gevolg.

Ondanks zijn winst voelde Nije wel dat het niet helemaal zijn dag was, wat gezien zijn dagen van ziekte voorafgaand aan dit toernooi, misschien ook niet heel verassend was.

De derde ronde werd een betere stelling tegen Nivaan jammerlijk verprutst met verlies tot gevolg en daarna restten nog partijen tegen de koploper en Xiheng, een andere jeugdige topspeler waar Nije al vrij vaak tegen gespeeld heeft en die de laatste tijd hun onderling duel meestal winnend afsluit.

Zoals eerder vermeld, het was Nije zijn dag niet. In beide partijen lukte het hem niet om zijn niveau te benaderen en zo moesten er nog 2 nullen worden bijgeschreven.

Maar met hulp van het groepje schaakvrienden uit Amersfoort was de teleurstelling gelukkig snel verwerkt. Zo werd er zelfs met schaakvriend Jesper van SGA met succes een prijs geclaimd bij de organisatie voor ‘slechtste prestatie’.

Beter te relativeren dan te blijven hangen in het verlies, zullen we maar zeggen.

Felix speelde in groep 3 in de eerste ronde een ‘bijzonder potje’ tegen bovengenoemde SGA schaakvriend Jesper. Waar de SGA’er eigenlijk beter stond trok Felix stoïcijns de partij naar zich toe en deelde met een tripple fork de genadeklap uit.

De tweede ronde speelde Felix een mooi Evans gambiet en kwam daarmee op 2 uit 2.

Helaas gingen ronde 3 en 4 verloren, maar door onderling resultaat en de puntenverdeling na vier ronden wist Felix voor aanvang van de laatste ronde al dat hij tweede ging worden. Dat maakte dat hij vrijuit en onbevangen zijn laatste partij speelde in de zeskamp en deze won.

De beker voor tweede plaats heeft inmiddels een mooi plekje gekregen op de prijzenplank en al met al hebben Nije en Felix een leuke (schaak)dag gehad.

Verslag door Hans Bloemendal en Tessa Heeres, titel door Michel Bruin