Felix wint zijn eerste geldprijs!

Geplaatst op 27-03-2024 door Tessa Heeres

Zondagochtend 24 maart jl. vertrokken Felix en Nije gezamenlijk naar Amsterdam-Noord waar die dag het 2e Volewijckers Open Rapidtoernooi plaats zou vinden.

Er arriveerden uiteindelijk 76 schakers, waarvan 22 jeugdschakers (5 wel aangemelde schakers kwamen niet opdagen) die op basis van rating waren ingedeeld in twee groepen van 40.

Bij aankomst in de gezellige zaal, klonk de Amsterdamse nederpop al uit de boxen.

Jammer genoeg gaf het niet op komen dagen van spelers zoveel problemen in het weer rond krijgen van de paringen, dat de eerste ronde met bijna een uur vertraging werd aangevangen.

Het schema gaf aan dat er die dag 7 ronden gespeeld zouden gaan worden, met 15 minuten p.p. (+5 seconde increment per zet).

Nije en Felix waren beiden ingedeeld in de B groep waar in totaal 39 schakers zaten, waarvan 17 jeugd- en 9 huisschakers.

Nije speelde zijn eerste partij tegen een seniorenspeler van SV Wageningen met een lagere rating maar Nije had zijn focus nog niet helemaal op scherp staan met als gevolg dat hij ietwat rommelig schaakte en zijn eerste partij verloor.

Door dit verlies bracht het Zwitsers loting systeem hem een aantal ronden in het middenste- / onderste gedeelte van de paringen en wist hij zijn volgende 4 partijen te winnen.

Drie van de vier gewonnen partijen waren o.b.v. rating enigszins te verwachten maar over zijn tweede ronde partij was Nije erg te spreken.

Zijn tegenstander had geen KNSB rating maar gaf aan een 1950 rating op Chess.com te hebben wat fors hoger is dan Nije zijn 1350 rating daar.

Maar Nije bracht in die partij zijn beste schaak op het bord met vanaf het middenspel alleen maar beste zetten (of beter) op het bord wat hem uiteindelijk ook de winst opleverde.

Zijn tegenstander was zo beduusd van het feit dat zo’n ‘jochie’ zo aanvallend en perfect speelde dat hij later kwam vragen of de koptelefoon die Nije droeg, geen draadloze verbinding had…..

De 4 zeges brachten Nije in de zesde ronde aan bord twee, naast Felix die op bord 1 speelde. SV Hoogland ging dus lekker.

Echter, door de opgelopen vertraging aan het begin had de organisatie besloten om de zevende ronde te annuleren dus dat maakte de zesde ronde ineens de ‘erop-of-eronder’ ronde.

Helaas voor Nije verloor hij die partij wat, tegen een dergelijk niveau speler, kan gebeuren waardoor zijn tegenstander tweede werd en Nije zevende, i.p.v. andersom.

Felix startte zijn toernooi met drie winstpartijen op rij en speelde vervolgens aan de hoogste borden voor de punten. In ronde vier moest hij een halfje afstaan aan zijn Poolse tegenstander, maar daar was hij gezien de stelling ditmaal tevreden mee.

Ronde vijf speelde Felix opnieuw een sterke partij en mocht nadien het volledige punt bijschrijven.
Vanuit de wedstrijdleiding volgde kort voor aanvang van de zesde ronde de mededeling dat ronde zeven zou vervallen. Een snelle rekensom maakte duidelijk dat aan de top van het veld nog stuivertjes gewisseld konden worden, maar Felix liet niks aan het toeval over. Met een torenoffer dwong hij zijn laatste tegenstander tot opgave en pakte daarmee met 5,5 uit 6 de winst in de B groep.

Deze eerste plaats leverde hem niet enkel eer en voldoening op, maar ook zijn allereerste geldprijs. Een goedgevulde enveloppe met 75,- euro mocht hij bij de prijsuitreiking welverdiend in ontvangst nemen.

Daar waar op de heenweg Nije vertelde dat Amsterdam één van zijn meest favoriete schaakplaatsen was en Felix toen nog enige reserve had, was Felix op de terugweg een stuk positiever over het Amsterdamse.

En terecht, want wat een geweldig toernooi heeft Felix gespeeld!

Toernooilink: https://www.schaakverenigingdevolewijckers.nl/ons-rapidtoernooi-was-een-succes/

Verslag Nije en foto’s door Hans Bloemendal, tekst Felix door Tessa Heeres