Grote opkomst bij oplostoernooi En Passant

Geplaatst op 03-03-2024 door Wim Velker

In het kader van de Grand Prix Oplossen (GPO), waaraan de KNSB een financiële bijdrage levert, vond op 1 maart de tweede leg plaats bij de schaakvereniging En Passant in Spakenburg. Niet minder dan 22 deelnemers traden aan om in twee uur tijd de negen voorgeschotelde stellingen op te lossen. Onder de deelnemers enkele debutanten van de organiserende vereniging die door gastheer Richard Vedder – zelf deelnemer en regionaal schaakkampioen – waren aangezet de oploshandschoen op te nemen. En met succes. Hans de Vries kwam tot 22½ punt (van de mogelijke 45), Robin Reichardt reikte tot 25 en Jasper Reichardt kwam met 27½ punt op de zesde plaats terecht. Grote vreugde in de bar, bij de thuissupporters. Maar ook andere spelers kwamen tot mooie prestaties, zoals Marcel Flohr van de Nijkerkse Schaakvereniging die de laatste weken flink heeft geoefend wat in zijn resultaat tot uiting kwam. En ook de jeugdige Nije Bloemendal verbeterde zich ten opzichte van de eerste leg, al behaalde hij deze keer geen punten voor de GPO-cup. Aanstaande zaterdag is Nije aanwezig op het ONOK in Nunspeet.

Daar ver vooruit had de strijd om de winst al plaatsgevonden. Twee bekende landelijke oplossers, Alfred Gaasbeek en Wouter van Rijn, kwamen als besten boven. Na 71 minuten leverde Wouter zijn sheets met oplossingen in. Alle antwoorden bleken correct waarmee de Arnhemmer de goede vorm die hij al enige tijd toont, bevestigde (zie ook www.probleemblad.nl) : Eddy van Beers wint Brits Open 2024). Alfred kwam een klein half uur later en bleek de driezet van Hultberg niet gevonden te hebben. Zijn puntentotaal kwam uit op 40. Dat waren er vijf meer dan Frank Woudenberg die met 35 punten derde werd, net zoals in de eerste leg in Nijkerk. De vierde plaats van Gert Reichardt had enige voeten in de aarde en kwam pas de volgende dag tot stand. Het wedstrijdleidersduo – Jan Snijders en Wim Velker (ik dus) – had zich verrekend bij het toekennen van het juiste aantal punten (30) aan Gert en kwam tot 25. Daardoor leek het alsof Theo Jurrius vierde was geworden, die dan ook de vierde prijs, een jaarabonnement op Probleemblad beschikbaar gesteld door de NBvS, kreeg uitgereikt. Later kreeg Gert alsnog de toezegging van hetzelfde abonnement, terwijl Theo zijn prijs mocht houden.
De nummers één, twee en drie kregen door Richard Vedder hun gewonnen medaille omgehangen. Het was een zeer geslaagde avond, al waren de opgaven niet voor iedereen gemakkelijk, zoals uit de tabel blijkt.

Nagekomen bericht. Theo Jurrius heeft aangegeven af te zien van zijn prijs en iets veel mooiers te gaan doen. Hij wordt lid van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden (NBvS) waardoor hij het kwartaalblad van de Bond, getiteld Probleemblad, automatisch ontvangt. Geweldig Theo!

Na de tweede leg is de stand om de GPO-Cup als volgt.

Na de tweede leg is het duidelijk dat de GPO een nieuwe kampioen krijgt. Het eerste toernooi werd gewonnen door de jeugdige Frank Woudenberg, die nu echter maximaal op 17 punten kan komen (de beste twee resultaten tellen mee voor de eindstand), waar Alfred Gaasbeek reeds op 18 staat. De winst lijkt te gaan naar Alfred of Wouter van Rijn; de kans voor Theo Jurrius lijkt slechts theoretisch. Op 24 april valt bij Hoogland de beslissing in de derde en laatste leg.

Link naar de opgaven.

Link naar de oplossingen.   

Kijk voor meer verslagen op www.schaakclubenpassant.nl en www.probleemblad.nl 

De tekst en Stand GPO-Cup zijn van Wim Velker, René van Alfen fabriceerde de tabel, Jan Snijders maakte de foto’s en Lars Slofstra mixte het tot één geheel.