GP Leidsche Rijn in sneltreinvaart

Geplaatst op 19-02-2024 door Tessa Heeres

Zondag 11 februari jl. arriveerden 6 jeugdschakers van onze vereniging bij het Leidsche Rijn College in Utrecht, waar de tweede SGS Grand Prix van dit seizoen gespeeld zou gaan worden. Al snel werden bij aankomst vrienden van SG Amersfoort opgezocht waarvan 4 jeugdschakers zich hadden aangemeld.

Door een paar indelings‘dingetjes’, een speler van Amersfoort die wel op de deelnemerslijst stond maar niet in een groep was ingedeeld, een groep van 8 die ineens 6 werd en daarna toch weer 8, begon de eerste ronde iets later in de verschillende klaslokalen.

Het speeltempo voor de groepen 3 t/m 28, van 15 minuten zonder increment, werd door de organisatie aangegrepen om de achterstand in het speelschema, in te lopen. Zodoende begonnen de ronden strak na elkaar met als gevolg dat vooral de spelers in de hogere groepen, waar 15 minuten best al aan de korte kant is, regelmatig direct na de laatste zet in hun partij meteen aan de volgende partij moesten beginnen terwijl ze nog in het hoofd bezig waren met de vorige. Dat viel niet voor iedereen even goed.

Qua schaken was het een wisselende middag voor onze Hooglandse schakers.

Zo deed Sharish het goed met een vierde plaats in groep 24 in zijn allereerste GP en werd Jennie zevende in groep 18, waarbij ze ook de zevende rating van de groep had. Jesper kende een voor hem ongewoon verloop in groep 10. Het ging niet en liep niet met als gevolg dat hij na 5 ronden op 0,5 punt stond maar toch niet het hoofd liet hangen en zijn laatste 2 partijen heel knap wist te winnen wat voor hem de zesde plaats opleverde.

Alex en Felix waren ingedeeld in groep 4 met zes andere sterke SGS-schakers en kenden beiden een moeizaam toernooi waarin ze in de eerste ronde al tegen elkaar moesten wat resulteerde in een remise. In het vervolg behaalde Alex nog één winstpunt en twee remise halfjes. Hij kwam dit toernooi tot 2,5 punt.

Felix speelde in zijn tweede ronde met wit een zeer sterke winstpartij tegen Duncan, zie onderstaand diagram. Let zeker ook even op het mooie mat dat hij geeft!

De derde ronde tegen Aadvik eindigde met koning en paard voor beide jongens ogenschijnlijk in remise wegens onvoldoende materiaal, maar Aadvik drukte nog snel even de klok in waardoor Felix door zijn vlag ging. Er ontstond verwarring, de wedstrijdleider gaf eerst remise aan, maar mede door bemoeienis van een toekijkende speler gaf hij vervolgens de winst aan Aadvik. Om daarna direct de start van ronde vier aan te kondigen. Niet lekker voor Felix, hij kon zich niet goed herpakken en verloor die ronde van Alexi.

Nadien was er tijd bezwaar in te dienen tegen de verloren partij van Aadvik, wat Felix kalm en beleefd bij de wedstrijdleiding ter sprake bracht. Ze gingen er naar kijken. Ronde vijf en zes werden rap achter elkaar afgewerkt, het tempo lag deze GP enorm hoog, er was nauwelijks tijd tussen de ronden door. Na zijn derde verliespartij op rij kreeg Felix van de wedstrijdleiding toch nog positief bericht; de remise tegen Aadvik werd toegekend.

In de laatste ronde tegen stadsgenoot en schaakvriend Jesper stond Felix gewonnen, maar nam genoegen met remise. Enerzijds speelde voor hem angst toch nog te verliezen, daarbij de gunfactor naar zijn schaakvriend die minstens remise nodig had voor de groepswinst, en deze ook wist te pakken.

Felix kwam dit toernooi tot 2,5 punt.

Nije had er een week van ‘bijna-zonder-schaken’ opzitten, behalve de les van dinsdag en de Amersfoort finale schoolschaakteams van vrijdagmiddag dan. Ook nu had Nije weer goede zin in het toernooi en het weerzien met alle vrienden en bekenden maar was hij nog wat onzeker over hoe het met zijn spel zou staan.

De eerste ronde mocht hij tegen schaakvriend Jonathan waarbij een vroege blunder van de laatste gevolgd werd door eentje van Nije wat Jonathan zo maar de winst opleverde.

Na deze valse start volgden drie hele goede winstpartijen tegen sterke SGS-spelers waarvan Nije nog amper of niet eerder gewonnen had.

Ronde 5 accepteerde Nije het remise aanbod van zijn tegenstander wat hem op 3,5 uit 5 bracht en waardoor hij zich nog steeds in de kopgroep bevond.

In ronde 6 ging het mis tegen Floris in een partij waarin Nije eerst een toren voorstond om later in tijdnood door betere pionnen van Floris, in een volgens Nije erg complexe stelling, het verlies te moeten accepteren.

Maar gelukkig wist Nije in de laatste ronde de enige niet-SGS speler wel te verslaan wat resulteerde in 4,5 punt, gelijk aan het totaal van Floris en Merijn wat voor Nije op basis van onderling resultaat, een hele mooie tweede plek opleverde.

Nog niet eerder was Nije zo tevreden en blij met de beker voor een tweede plaats!

Hier de statistieken op een rijtje.

Groep   Speler   Punten Uitslag

3             Nije       4,5          2e

4             Felix      2,5          5e

4             Alex       2,5          7e

10           Jesper  2,5          6e

18           Jennie  1,5          7e

24           Sharish 3,5          4e

Tekst door Hans Bloemendal en Tessa Heeres