Hooglandse deelname aan bijzonder Jubileumtoernooi Oud tegen Jong

Geplaatst op 20-02-2023 door Tessa Heeres

De KNSB bestaat 150 jaar en dit wordt het hele jaar gevierd met evenementen en toernooien. Het Jubileumtoernooi Oud tegen Jong op 18-2 in het Rietveldpaviljoen op de Zonnehof was zo’n evenement.

Vanuit SV Hoogland waren Cato en Jesper uitgenodigd voor dit bijzondere toernooi waarin vier jeugdige schakers (‘onder de 9’) het in vier rondes opnamen tegen vier 90-jarigen. Het toernooi werd geopend door Internationaal Meester Hans Böhm.

Hoewel het voeren van gesprekjes tussen de deelnemers soms wat moeizaam verliep ‘Praat eens wat harder jongen, ik ben nogal doof’, bleken alle deelnemers de schaaktaal goed machtig. Dit leverde mooie en vaak spannende partijtjes op.

Cato won met een vierde plek haar eerste schaakbeker en Jesper ging er met de eerste prijs vandoor.

Het Jubileumtoernooi maakt onderdeel uit van de expositie Schaakkunst en de Kunst van het Schaken, die tot 5 maart te bezoeken is. Voor jong en oud is er een hoop te zien én te doen. Bezoekers kunnen zich onder andere vermaken met een leuke schaakpuzzelroute, een Chess Kube, en een levensgroot schaakspel. Een aanrader!

Ook zijn er nog leuke activiteiten gepland, zoals een schaaksimultaan voor kinderen met Hans Böhm: https://www.033fotostad.com/activiteiten/schaaksimultaan-kinderen-met-hans-bohm/   

Link naar de website van de 150 jarige schaakbond: Home – KNSB 150 jaar

Foto’s zijn van Hans van Doorn en Harry Gielen, verslag ingezonden door Jolijn Broekhuizen.