Zes jeugdleden in de prijzen op GP Leidsche Rijn

Geplaatst op 15-02-2023 door Tessa Heeres

En dat is een fantastisch mooi resultaat, want daarmee haalde 2/3 van de Hooglandse deelnemers afgelopen zondag het podium. Los van het feit dat het een leuke en leerzame schaakdag was, is een prijs winnen natuurlijk enorm motiverend om vaker mee te gaan doen aan toernooien.

Jennie werd ingedeeld in groep 23 (van de 31!) en deed voor de allereerste keer mee aan een toernooi. Ze schaakte erg goed en wist in de zeven speelronden vier punten bijeen te schaken. Met die punten legde zij welverdiend beslag op de derde plaats! Gefeliciteerd Jennie, met deze knappe prestatie op je allereerste toernooi!

In groep 18 deden Ghor en Jesper mee. Het is altijd een beetje een dubbel gevoel als je met je clubgenoot gaat strijden om de drie ereplaatsen in dezelfde poule. Maar Ghor en Jesper leken het vooral erg gezellig te hebben samen in de groep. Het was Jesper die het onderling duel won van Ghor, maar laatstgenoemde incasseerde dit verlies met geheven hoofd. Hij schaakte in andere partijen ook zijn puntjes bij elkaar, maar ditmaal niet genoeg voor een podiumplaats. Jesper had na zeven ronden 4,5 punten en daarmee won hij de beker voor de derde plaats. Zijn derde schaakbeker in korte tijd; Jesper is op dreef!

In groep 14 speelde Jasper mee en hoe hoger de groep, hoe hoger het niveau. De 2,5 punten die Jasper won waren goed voor een zesde plaats. Een volgende grand prix wordt een schaker dan vaak in een wat lagere groep gezet zodat hij of zij wat meer kan gaan winnen, dus ga vooral door Jasper; volgende keer beter!

In groep 13 was het Maria die op flinke tegenstand stuitte; zij schaakte desondanks 3 punten bijeen. Goed voor een vijfde plaats dit keer, helaas lukt het winnen van prijzen niet altijd. Maar gelukkig heeft Maria al aardig wat bekers thuis en daar komen er vast en zeker nog heel wat bij!

In groep 8 speelden Levon en Nije mee. Ook hier gemengde gevoelens over de onderlinge strijd om de prijzen. Er kunnen tenslotte maar drie van de acht poulespelers winnen. En dan lijkt de kans dat twee Hooglanders er met de prijzen vandoor gaan toch kleiner. Hoe mooi is het dan dat beide jongens het podium wisten te behalen! Heel knap gedaan Levon, met vier punten een derde plaats halen in deze poule. En ook Nije een geweldig resultaat met maar liefst vijf punten. Het was dit keer genoeg voor een tweede plaats, op slechts een halfje van de groepswinnaar.

Tot slot nog een onderonsje voor de Hooglanders in groep 5; Alex en Felix. Het was voor deze gehele poule zwoegen, strijden en heel veel halfjes verdelen die bijdroegen aan het eindresultaat dat zich in deze groep pas aftekende na de laatste ronde. Die laatste ronde gaf nog even spektakel, want Alex en Felix schaakten toen tegen elkaar voor wat leek een derde of vierde plek in het eindklassement. Zij speelden een erg spannende partij die eindigde in een remisestelling. Betekende dit dat ze dan beiden naast het podium zouden grijpen? Wat een verrassing was het toen bij de prijsuitreiking bleek dat Alex tweede eindigde en Felix eerste! Het lag in deze poule zo dicht bij elkaar dat het zomaar anders had kunnen zijn, maar ditmaal trokken beide Hooglandse jongens toch aan het langste eind. Zij en de nummer drie haalden allen vier uit zeven, het onderling resultaat en SB punten gaven uiteindelijk de doorslag.

SV Hoogland is heel erg trots op deze negen jeugdleden en we hopen dat er steeds meer kinderen van onze vereniging mee gaan doen aan de toernooien. Het is vooral gewoon erg leuk om samen met zoveel andere schakers te schaken en een gezellige dag te beleven!

Het volgende GP toernooi zal worden aangekondigd op de website van de SGS, de schaakbond waaronder onze vereniging valt. Op deze website is ook schaaknieuws vanuit de regio te volgen.

Stichts-Gooise Schaakbond (sgs-schaakbond.nl)

Foto’s in dit verslag zijn deels gemaakt door Henk van Lingen