De Meander kampioen schaken Basisscholen

Geplaatst op 11-02-2023 door Ton Schillemans

Vrijdagmiddag 3 februari was er weer het school schaaktoernooi voor alle basisscholen van Amersfoort en ditmaal de Bovenbouw (alle groepen). Er deden dit jaar héél veel schoolteams mee en daarmee geven we aan dat het schaken onder de scholieren leeft! Er hadden zich 32 schoolteams aangemeld en daarmee zaten we vol. Helaas voor een aantal teams konden die niet meer mee doen. De wedstrijden werden gehouden in het Dorpshuis De Neng te Hoogland.

Omdat we zoveel teams niet in één zaal konden laten spelen, hebben we eerst een voorronde gespeeld en daarna een finaleronde. In de voorronde hadden we acht poules van vier teams die tegen elkaar speelden. Die teams speelden dus drie ronden (tegen elk ander team in de poule). De bovenste twee van elke poule (totaal dus 16 teams) speelden in de A-finale en de nummers 3 en 4 uit de poules speelden in de B-finale. In de finale neem je de uitslagen uit de voorronde mee.

Het was er vooral gezellig en leuk: de kinderen helpen elkaar soms met de wedstrijdregels en kijken mee wat de mogelijkheden zijn. Kortom de kinderen hebben een hoop geleerd op een ontspannen manier!!

In zowel de A-finale als de B-finale werden nog drie ronden gespeeld ingedeeld met de computer “Zwitsers”.  In de B-finale werden er drie teams die er gelijk eindigden (met 7 punten). Dan gaan de bordpunten tellen en dat blijkt dat De Malelande 6c net een half puntje meer had dan De Kosmos Schaakmat. De Malelande verdiende daarmee een prijsje.

In de A-finale was het na twee ronden nog heel spannend. Het team van de Meander – Donald Duck – had als enige alle 5 de wedstrijden gewonnen. Ze werden gevolgd door de Achtbaan 1 die een keer gelijk gespeeld had. Daarachter waren nog 4 teams die nog meestreden om de eerste plek met 8 punten: SodB: 3 dames en een koning, Vlinderslag: SC Schaakmat, Caecilia 1 en De Regenboog. In de laatste ronde speelden Donald Duck en de Achtbaan 1 gelijk (2-2), Vlinderslag won van de Regenboog en Caecilia won van SodB: 3 dames en een koning.  Zo werd dus Donald Duck kampioen en eindigden drie teams op 10 punten. Die verdeelden de plaatsen door de bordpunten: Achtbaan werd tweede met 19 bordpunten, Vlinderslag werd derde met 17,5 bordpunt en Caecilia 1 werd vierde met 17 bordpunten.

De kinderen en de ouders/begeleiders hebben erg genoten van de spannende wedstrijden en daar ging het natuurlijk vooral ook om!!
De eindstand in de tabel met de eerste 10 van 32 hieronder.

10Horizon 1715

De eerste vier teams ontvingen een beker en de eerste drie ieder een medaille.

Daarmee is er weer een fantastisch toernooi gespeeld!!

De eerste drie teams plaatsten zich voor het regionale Schoolschaaktoernooi van zaterdag 25 maart.

Met dank aan de vrijwilligers van de Schaakvereniging Hoogland: Jan,  Alberto, Pieter, Stephan, Joost en Maartje.