Hooglandse jeugd goed vertegenwoordigd op NK snelschaken

Geplaatst op 17-10-2022 door Ton Schillemans

Op zondag 16 oktober namen maar liefst 9 kinderen van onze vereniging deel aan het NK snelschaken in Harmelen. In verschillende leeftijdscategorieën schaakten zij negen ronden tegen schaaktalenten uit het hele land. Elke speler kreeg daarbij 3 minuten +2 seconden per zet voor de partij. Per ronde speelden zij dan een keer met wit en vervolgens een keer met zwart tegen hun opponent. Achttien partijen totaal, waarin de spanning hier en daar hoog opliep!

De (snelschaak)regel dat een speler de winst mag claimen wanneer de tegenstander een onreglementaire zet doet, was voor het merendeel van de Hooglandertjes nieuw en flink wennen. Waar sommige Hooglanders de regel meer tegen kregen dan dat ze er van konden profiteren, maakten anderen er een aantal keer goed gebruik van in hun voordeel.

Met het ingaan van de laatste ronde stond Nije in de E groep netjes 15e en Felix 5e bij de F groep. Voor laatstgenoemde was een podiumplek nog binnen bereik, maar helaas moest Felix in de laatste ronde aantreden tegen de ongeslagen Hrdya, die met een schaakrating van 1746 van een andere orde is. Bij voorbaat al kansloos, zo voelde dat wel een beetje. Waar Nije zijn laatste twee partijen wist te winnen en netjes als 10e eindigde op dit NK, moest Felix na een flinke strijd toch echt zijn meerdere erkennen in Hrdya. Felix eindigde daarmee op een knappe 6e plaats in zijn groep.

Voor de andere Hooglanders was het een wat meer wisselvallig toernooi, maar ook zij hebben het heel netjes gespeeld. De focus opbrengen, de strijd aan het bord leveren, 18 partijen lang in zo’n sterk vertegenwoordigd deelnemersveld het hoofd koel weten te houden; petje af!

Al met al was het een leerzaam en gezellig toernooi waarin de jeugd van SV Hoogland zijn beste beentje voor heeft gezet!

Update: Van de vier meisjes die tussen de jongens schaakten in de E categorie werd Maria mooi derde. Omdat zij niet had gerekend op een prijs was ze al thuis toen ze ontdekte dat ze voor haar prestatie een beker had verdiend. Deze heeft zij achteraf bij grootmeester Jan Werle, die medeorganisator was, thuis mogen ophalen.