Hoogland 1 verliest topper

Geplaatst op 19-01-2019 door Lars Slofstra

We keken er al weken naar uit, de grote finale. De wedstrijd van het jaar voor Hoogland 1. Na vier gewonnen wedstrijden stond in de vijfde ronde medekoploper Paul Keres op het programma. Weer thuis. Al de vierde wedstrijd achter elkaar die wij in ons thuishonk De Inham gaan afwerken. Eén van die vier was oorspronkelijk uit maar werd dus omgedraaid door ziekte bij de tegenstanders. Een dbc’tje heet dat tegenwoordig. Maar dit terzijde. Wij wilden er echt voor gaan, en Eduard was bereid om zijn stek af te staan aan Lucas, zodat we zo sterk mogelijk de gedoodverfde titelfavoriet uit Utrecht tegemoet konden treden. Sinds het loslaten van de resticties die spelers beperkten in hun speelmogelijkheden van of op zaterdag in de landelijke competitie te spelen of doordeweek savonds in de onderbond zie je nu behoorlijk wat sterkere spelers in beiden competities meedoen. En dat geldt met name voor Paul Keres, die afgelopen maandag met een FM, IM en een CM kwam aanzetten. Enfin, we hadden een goede opstelling in elkaar getimmerd totdat Marco meldde dat-ie helaas verhinderd bleek. Dat scheelt toch een slok op een borrel als een 2100 speler bij ons wegvalt. Gelukkig was Eduard bereid om toch te spelen en om verder niet te gaan schuiven in ons team posteerde we Eduard aan het tweede bord. Het was ook maar de vraag of Niels wel mee kon doen. Wij, Stephan, Niels, Hans v D, Hans W en ondergetekende hadden net een zwaar tatasteelweekend achter de rug. Niels was verre van fit en zag zich zelfs genoodzaakt om de derde partij op zondag te laten schieten. Ik maak er verder niet veel woorden aan vuil over de resultaten van de onzen, maar alleen Hans v D had een plusscore, twee uit drie en de rest kwam tezamen niet verder dan drie punten uit elf gespeelde partijen. Dus dat beloofde nog wat voor de clash met Paul Keres. Gelukkig kreeg ik goed bericht maandag van Niels, hij kon spelen!

Paul Keres had uiteraard weer enkele zwaargewichten meegenomen, Floris van Assendelft, Internationaal meester, rating 2359, hadden ze aan bord drie geposteerd tegen Chris. Lucas mocht het opnemen tegen Evert Rademakers, 2251 CM en Eduard zag Tim Lammens tegenover zich, 2282 en Fide Meester. Verder had elke Hooglander op papier een sterkere tegenstander hoewel dat bij René en bij mij dat verschil niet echt significant was.
Eduard had de eer om als eerste de hand van zijn tegenstander te mogen schudden. Onze man kwam er niet aan te pas. Helaas, maar zeker niet onverwacht moesten ook Lucas en Chris hun meerdere erkennen in hun sterke tegenstanders. Hoewel Chris nog wel een betere verdediging miste maar ook dan was het zeker nog lastig geweest. Stephan, die geen prettig schaakweekend in Wijk aan Zee had ervaren, qua resultaten dan, was blij dat de Keresiaan het ook wel geloofde. In het eindspel zat niet veel muziek meer en zodoende kwamen we ook op het scorebord.

Zoals hierboven al geschetst waren de krachtsverschillen aan de onderste vier borden niet zo groot en dat bleek ook uit de gespeelde partijen. Paul Keres stond met 3½-½ voor maar waren zeker nog niet zeker van de overwinning op de Hooglanders. Niels had een gelijkwaardige stelling maar veel meer tijd. Hans stond prima maar daar was de klok zijn grootste tegenstander. René had wat rommelkansjes terwijl ik wel wat minder stond maar niet verloren. Ik besloot gezien de situatie op de overige borden op winst te gaan spelen en nam veel risico. Hans, die naast mij zat kwam steeds beter en beter te staan, totdat hij zijn dame weggaf. Zonde. Ik verloor dus ook en tot overmaat van ramp miste René mat in weinig en moest uiteindelijk eveneens een nederlaag slikken. Niels deelde het punt als laatste. Maar ergens in de partij bleek later dat hij een pion kon winnen en dan gewoon heel goed zou staan. Niels zag het wel maar durfde het niet aan.

Zo kwam er een geflatteerde uitslag op het wedstrijdformulier te staan, 1-7. We hebben één keer eerder met dezelfde cijfers verloren, Twee seizoenen geleden toen we wel vaker verloren in de derde klasse KNSB. Destijds was LSG 2 de boosdoener.

We moeten ons nu richten op de tweede plaats. De eerstvolgende wedstrijd is tegen Zeist en dan weer een keertje uit.

Tom Officier