Volle bak in De Inham

Geplaatst op 12-12-2018

Het was een drukke boel maandagavond 10 december in ons schaakhonk De Inham. Ons oudste jeugdteam A1 speelde een onderonsje met ons A2 team. Het tweede achttal ontving het derde van En Passant. En het eerste speelde zogenaamd uit tegen DBC. Oorspronkelijk was deze match gepland op vrijdag 30 november in De Bilt, maar door erg veel afzeggingen bij de Biltenaren en zij geen team op de been konden brengen is de wedstrijd reglementair omgedraaid. Bij ons thuis dus.

De vier achttallen pasten keurig in de grote zaal, met gelukkig voor eenieder een eigen tafel. Het tweede verloor jammerlijk de eerste ronde in de SOS-competitie maar herstelde zich tegen Ons Genoegen. Deze lijn werd voortgezet tegen de Bunschoters. Bijna op ieder bord was er sprake van (ruim) ratingoverwicht voor de onzen, niet bij Florian. Hij had de pech tegen de sterke Laurents van Twillert te moeten spelen en hij had dan ook geen kans. Wilco overspeelde zijn hand bij een aanval die hij opzette. Het kan ook niet altijd goed gaan. Jan tastte mis in een toreneindspel, ze zijn dan ook altijd erg lastig en ook hier ging het punt naar de gasten. Maar daar stonden vijf zeges van onze kant tegenover! Eddy, de supersub, won na 4 zetten al een stuk en niet snel daarna liep Ed vrolijk rond. Ook Jos en Maus hadden geen enkele moeite met de tegenstand die dan ook nauwlijks geboden werd. Iets lastiger was het voor Hans. Maar ook hier was het klasseverschil te groot en in het middenspel trok onze penningmeester de vis op het droge. Als laatste was Harm nog bezig. De stand was toen 4-3 in Hooglands voordeel. Er gebeurde van alles op het schaakbord maar gelukkig wist onze man wel te winnen en zo de zege van het team veilig te stellen, 5-3 dus. Opmerkelijk was dat Hoogland zelfs met 4-0 halverwege de wedstrijd voorstond maar het zichzelf toch nog lastig maakte. Dus met de schrik vrij!

Met dezelfde cijfers wist het vlaggenschip DBC te vloeren. Marco en Hans waren nu ziek, dat zal je natuurlijk net zien. Maar ook DBC miste een aantal sterkhouders. Zo kon onze nieuwe aanwinst Lucas van Mil meteen zijn kunsten vertonen. Deze sterke speler speelt al jaren eerste klasse in de KNSB bij Purmerend. Aan bord één scoorde hij zijn eerste punt en er zullen zeker nog velen volgen in de toekomst! Niels won heel fraai met zijn favoriete opening. Waar bij het tweede geen enkele puntendeling viel te noteren zagen we bij het eerste maar liefst vier remises. Henk, die ook inviel, speelde verdienstelijk remise. Ook bij de partijen van Stephan en René is de remisemarge nooit overschreden. Wat anders was dat bij ondergetekende. Nog steeds niet in vorm zijnde zag ik na een mislukte opening de bui weer hangen. Ik leek onder de voet te worden gelopen maar de lange rochade gaf wat lucht. Ik won zelfs een pion maar Thijs Dam, de DBC-er had nog steeds het beste van het spel. Gelukkig kon ik na veel ruilwerk de pijn wat verlichten maar verloor wel mijn pluspion weer. Er bleef een remise-achtige stelling over en gezien de tijdnood vonden de beide heren het zekere halfje een bevredigend resultaat. Wat restte waren de partijen van Eduard en Chris. De stand was 4-2 in ons voordeel, dus nog minimaal een halfje was geboden. Eduard had een onduidelijke stelling met een ongebruikelijke materiaalverhouding. Hij stond een toren achter maar in ruil daarvoor wel vijf pionnen meer! Ik schaak al heel lang maar dit had ik nog niet eerder gezien. Zo blijft het schaken toch steeds weer voor verrassingen zorgen! Chris leek slechter te staan maar nadat veel gevaarlijke vijandige stukken door ruil van het bord verdwenen bleek Chris één pion voor te staan en tikte onze topscorer deze pot koelbloedig uit. Met de winst op zak was het verlies van Eduard niet zo erg meer. De pionnen werden namelijk helaas stuk voor stuk geëlimineerd en moest Eduard in deze spannende pot in de DBC-er zijn meerdere erkennen. Dus ook hier 5-3!

Ons A1 team wist volgens verwachting met 4-0 van de clubgenoten te winnen en staan dus na de eerste partij in de jeugdclubcompetitie bovenaan. Het tweede team doet na het slippertje bij de start weer mee om de bovenste plekken en het eerste achttal krijgt nu echt paar zware tegenstanders te verstouwen. We staan nu tweede op 3½ bordpunt van Paul Keres. Benieuwd of we in de race kunnen blijven. De eerste testcase is al volgende week maandag. Dan krijgen we En Passant op bezoek. Met jongens zoals Richard Vedder en Dick de Graaf aan boord…

Voor alle uitslagen, standen en individuele scores in de SOS-competitie zie https://sosc.netstand.nl/scores/index/4

Tom Officier