Mazzel en pech

Geplaatst op 10-10-2018

In navolging op de mooie winst van ons derde wist ook het eerste team van Hoogland de seizoensopener te winnen. In de uitwedstrijd in Utrecht werd het team van SC Oud Zuylen Utrecht nipt geklopt. In deze nieuwe competitie, SOS, spelen wij in de hoofdklasse. Maar het verschilt praktisch gezien heel weinig met de oude promotieklasse van de SGS. Het zijn weer allemaal de bekende teams die we treffen. Het enige verschil is dat sommige teams naast de bekende spelers ook wat ervaren en sterke KNSB spelers in hun teams hebben opgenomen. Paul Keres heeft als enige team alleen maar KNSB spelers in hun SOS team opgesteld en is met een gemiddelde rating van 2115 veruit de favoriet. Dit maakte ze in de eerste ronde ook meteen waar door het kansloze BSG met 8-0 te slachten. Ik denk dat wij om plek twee moeten en kunnen gaan strijden.

Eén van die concurrenten hebben we nu gehad. In het verleden hadden we altijd veel moeite met OZ Utrecht en ook gisteren werd het weer een zeer spannende wedstrijd. Niels speelde snel remise, ook Tom besloot na 2 uurtjes spelen het punt te delen. De eerste overwinning in de SOS hoofdklasse was voor onze kopman Marco. Hij speelde een strakke partij tegen de voorzitter van onze gastheren en tegenwoordig ook tv held bij RTV Utrecht Ed van Eeden. Na een klein foutje kwam Ed er niet meer aan te pas. Ook Stephan begint steeds beter te draaien in dit nog prille seizoen. Ook hier werd een onnauwkeurigheid sterk afgestraft met een leuk kwaliteitsoffer als slotstuk. Bij aanname volgt een klassiek dubbele aanval van de dame waarbij de twee doelen een hele toren en mat zijn. Deze overwinningen waren zeker gewenst. Eduard had de pech om als enige een veel sterkere tegenstander te treffen en hij kwam er dan ook niet aan te pas. Ondertussen had Hans v D. remise gemaakt met clubgenoot Evert de Graaf. Klinkt raar maar Hans speelt dus ook KNSB bij OZU. Hans had steeds het betere van het spel maar Evert verdedigde zich prima. Blijven over de partij van René en die van Chris. Onze directeur extern speelde weer een boeiende pot waarbij risico’s niet geschuwd werden. Maar helaas ook mede door tijdnood nam René de verkeerde beslissing waardoor een stukoffer niets opleverde. Een zeer kansrijke voortzetting had hij wel overwogen in de partij maar net zoals in het echte leven kunnen keuzes weleens verkeerd uitpakken. Blijft de partij van Chris tegen Sander Blok over. Ook hier een partij die alle kanten op kon. Chris kreeg een zware aanval te verduren op zijn koning maar griste wel een belangrijke pion mee aan de andere kant van het bord. In hevige tijdnood wist Sander gelukkig voor eenieder die Hoogland goed gezind is niet het goede winstplan te vinden waardoor Chris met dus wel veel fortuin voor ons de zege kon veiligstellen, dus de eindstand werd zodoende 4½-3½ voor Hoogland!

De terugreis verliep niet geheel vlekkeloos. Wellicht door het aantal elopunten van 8000 plus, de eerste vier bordspelers bemanden de auto, of door de grote puntenvracht van de inzittenden die avond werd het de rechter achterband teveel en gaf er de brui aan. Dit was niet de eerste keer dat de dienstdoende chauffeur dit overkwam. Een aantal jaren terug geschiedde dit onheil ook al na een ritje terug van een gewonnen bekerwedstrijd in Bussum. Toen waren we wel in staat om de lekke band te verwisselen maar nu zat dit onding muur en muurvast. Gelukkig was de wegenwacht binnen een kwartier ter plekke en konden we na enen ’s nachts onze thuisreis hervatten. Gelukkig spelen we de tweede ronde thuis tegen UCS De Rode Loper. Maar wellicht moeten we de volgende uitwedstrijd overwegen om een ander manier van vervoer te gebruiken…

Tom Officier