Schaken in Hoogland, deel 2

 

Tom Officier

Ter ere van het 25 jarig bestaan van de vereniging werd op 24 juni 2000 in de boerderij, zoals ons onderkomen genoemd werd, de KNSB bekerfinale (wederom) gespeeld. Ook in 1999 was RWA Hoogland gastheer van de vier beste bekerteams in het land die middels een halve finale en de finale uitmaakten wie de KNSB beker mee naar huis mocht nemen.

Het 25-jarig lustrum werd in september 2000 gevierd met een boottocht op de Vinkeveense plassen voor de leden en hun partners. En met een feestavond als afsluiting. Was uitstekend verzorgd door de heren Casper van Hoorn en Jan Kok.

In de beginjaren van 2000 werden er zowel vriendschappelijke matches gespeeld met Schaakvereniging De Vriendschap die café Marktzicht in Amersfoort als thuisbasis had, als ook met De Vriendenploeg, een clubje fanatiek spelende huisschakers. RWA Schaakgenootschap Hoogland (in 2003 werd Eemfors de sponsor in plaats van RWA) stond in die tijd vooral bekend om de gezelligheid en de prestaties in het externe gebeuren kwamen voor het gros van de leden zeker niet op de eerste plaats. Het wilde helaas weleens voorkomen dat een opgegeven teamspeler de interne verkoos boven het spelen in zijn team. Hoogland speelde altijd met minimaal twee teams mee in de externe competitie van de SGS en het eerste team zagen we in die 25 jaar van bestaan nooit hoger dan de eerste klasse. Het seizoen 01/02 werd zelfs dramatisch afgesloten met degradatie van alle drie de teams. Maar gelukkig keerde het tij toen halverwege de jaren 2000 een aantal sterkere schakers de weg naar Hoogland vonden. Dit kwam vooral door het samengaan met De Vriendschap in 2004. Zo kwamen er zeven spelers waaronder Hans Oosterhout en Eddy Wigmans de club versterken.

De jeugdafdeling kreeg binnen schaakgenootschap Hoogland een steeds prominentere plek. En door al het goede werk van de jeugdleiders Jaap Koster, Sybrand Houtsma en Piet Ootes leidde dit tot prima resultaten van onze jonge schakertjes. Zo werd Lars Ootes in 1999 en 2000 kampioen van de SGS. In 2001 waren we zelfs met drie afgevaardigden actief op het NK tot 10 jaar. Jeroen de Cloet werd vijfde en Jeanine de Cloet derde bij de meisjes en voor Lars was het al de derde keer op rij een NK. Jeanine werd in 2002 vijfde van Nederland in de categorie tot 13 jaar. En plaatste zich daarmee voor de Europese jeugdkampioenschappen in Spanje! En een jaar later werd ze zelfs gedeeld derde. In mei 2002 werd ons E team zevende van Nederland. Jeanine en Jeroen de Cloet, Matthijs Lieftink en Joske Ubels vormden dit succesvolle kwartet. De jeugdafdeling werd ook steeds groter en groter (2001 meer dan vijftig) zodat besloten werd om de jeugdbegeleiding te splitsen in een vroege groep en een late groep. Het paste allemaal niet meer en in 2003 ging de jeugd op dinsdag schaken. Zo kreeg de jeugd meer ruimte en hadden de senioren meer rust aan het begin van hun schaakavond. Luc van der Meer wist het SGS jeugdkampioenschap in de allerjongste leeftijdscategorie, tot 8 jaar in 2003 te winnen. En het E team bleef successen boeken, in 2004 5e van Nederland en in 2005 6e. In 2006 bleek Anneleen Broers bij de categorie tot 10 jaar het beste meisje en haar broer Sebastiaan werd de kampioen tot 8 jaar van de SGS. In het najaar 2008 werd Jesse Bassant tweede bij de oudste jeugd van de SGS. Lars Ootes die ondertussen de overstap naar SGA gemaakt had, evenals zijn broer Lennart, eiste de eerste plek voor zich op. Geen verrassing met een rating van 2245. Tim Slendebroek haalde het kampioenschap bij de C jeugd binnen! Jaap Koster had al die jaren een groot aandeel in de goede prestaties van onze succesvolle jeugdafdeling. Vanaf 1997 was Jaap de jeugdleider en bleef dit tot 2005 doen.

Hans Böhm gaf het 30 jarig bestaan van schaakvereniging Eemfors Hoogland extra glans door op zaterdag 3 september 2004 een simultaan te verzorgen. Eerst ’s middags tegen de jeugd, 30 kinderen. Als laatste was Jesse Bassant aan het strijden. Eén van de grootste talenten destijds. ‘s Avonds mochten 25 seniorleden het proberen. Alleen Ben Leopold wist van Böhm te winnen. Een week later volgde nog een feest voor de senioren en hun partners. Een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten werd afgesloten met een leuke feestavond in Hilversum. Dit had Jan Kok allemaal prima verzorgd!

Bert Pennock verzorgde in 2003 een schaakcursus voor senioren. Liefst 16 huisschakers schreven zich hiervoor in. En het leidde tot ledenwinst. In 2004 herhaalde Bert deze cursus. In 2006 en 2007 verzorgde Nico Koelman de training van “Thuisschaker tot clubschaker”. Ook dit iniatitief heeft onze enkele nieuwe leden gebracht. Douwe Fronczek verzorgde in 2008 en 2009 deze sessies. En ook hier wederom nieuwe leden tot gevolg!

In 2007 kwam ons oudlid Dimitri van Leent bij aanvang van het seizoen een simultaan geven. Deze FIDE-Meester bond de strijd aan met 27 Hooglanders. Vijf daarvan waren te sterk voor Dimitri: Marco Majoor, Jesse Bassant, Chris Roelandt, Wilco Wernsen en Stephan Paternotte.

 

Dat de jeugd van zich deed spreken merkten we ook in de interne competitie. In de seizoenen 03/04 en 04/05 mengden de Ootes broertjes, Lennart en Lars zich steevast in de strijd om het clubkampioenschap. Maar het was Jesse Bassant die in 2008 zich als eerste jeugdspeler mocht kronen tot beste schaker bij de senioren. Dus ook deze prestatie van Jesse was een groot compliment voor onze jeugdopleiding.

Het eerste team van Hoogland, het vlaggeschip van de vereniging wist gelukkig in 2005 weer terug te keren naar de eerste klasse en leek in het seizoen 06/07 rechtstreeks op een nieuw kampioenschap af te koersen. In de zesde ronde moesten we, met een matchpunt minder tegen de koploper Oud Zuylen twee. We wonnen gedecideerd met ruime cijfers, 6,5-1,5 en waren zodoende ongedeeld eerste (12 matchpunten) met nog twee middenmoters voor de boeg. Dus er leek iets moois te gloren aan de horizon. Maar op 16 april 2007 werden we compleet weggeblazen door HSG 3. En thuis ook nog wel. Zeven-één voor de mediastedelingen. Een erg bizarre uitslag als je in ogenschouw neemt dat wij tot dan toe gemiddeld 5,5 bordpunt scoorden na 7 wedstrijden en dan tegen een veel lager geklasseerd team maar één schamel bordpuntje weet te produceren. Door deze verschrikkelijke nederlaag passeerden de Oudzuylenaren ons weer. Maar we waren nog wel kansrijk voor de beste plek 2 in de beide eerste klassen. Maar dan diende er wel gewonnen te worden van het derde team van BSG. Kennelijk was de koek bij ons op. Nu verloren we met 5-3. Weg kampioenschap en zelfs geen promotie.

Het jaar daarop konden we helaas geen rol van betekenis spelen. SV Ons Genoegen was gedegradeerd uit de promotieklasse en in de competitie waren zij met oa Marco Dieleman aan boord te sterk voor ons. Later kruisten wij nog vaker de degens met de Leusderkwartierders maar dan met Marco bij de onzen. Ons Genoegen won alle wedstrijden en sprokkelde 55 bordpunten bijeen, ruim 6 gemiddeld. Voor ons was slechts een vijfde plaats weggelegd in de eindstand. Wellicht namen we even een adempauze. In het seizoen 08/09 kwam Marco Dieleman bij ons spelen. Hierdoor werd het eerste meteen een stuk sterker. Marco was nu de sterkste schaker van Hoogland en mocht dus ook het eerste bord gaan bemannen. Deze injectie zorgde ervoor dat we een sterk seizoen speelden. We konden kampioen worden door in de laatste ronde te winnen van het al gedegradeerde BSG 3. Maar met de ervaringen van twee seizoenen eerder kon dit weleens een lastige klus worden en dat werd het ook. BSG weigerde mee te werken aan ons feestje en deed zijn sportieve plicht. Marco opende de score met een klinkende overwinning maar op de overige borden werd door de BSG-ers niks cadeau gedaan. De ene remise volgde de andere op. Voor het cruciale halfje zorgde invaller Niels Dol. In een hopeloos verloren stelling toverde Niels eeuwig schaak uit de hoge hoed. En zodoende wonnen we deze zeer spannende wedstrijd met het kleinst mogelijke verschil. Het kampioenschap was binnen en voor het eerst in het bestaan van de schaakclub mochten we in de hoogste klasse van de SGS gaan spelen! Marco Dieleman, Tom Officier, Stephan Paternotte, Jesse Bassant, Eddy Wigmans, Hans Wisman, Hans Oosterhout en Lars Slofstra stonden aan de basis van dit sportieve hoogtepunt van de eerste decennia in deze eeuw voor SG Hoogland.

Na 13 seizoenen onze bloeiende vereniging geleid te hebben gaf Ton Schillemans in september 2007 het stokje over aan Wilco Wernsen. Onder Ton is de vereniging uitgegroeid tot een gezonde en met name bij de jeugd een sterke vereniging.

In het najaar van 2008 werd De Boerderij grondig gerenoveerd. De schaakvereniging huisde daarom tijdelijk op de Argonweg alwaar wij in de kantine van Grafifors mochten schaken. En de jeugd vond tijdelijk onderdak bij de school De Zevensprong in Schothorst. Na de verbouwing was het knusse  verdwenen, het was nu allemaal veel strakker, veel wit ook. Maar erg lang hebben we niet kunnen genieten van onze vernieuwde onderkomen…

  • Agenda jeugd

    05 dec
    5 dec 23