Corderius 2 Kampioen Schoolschaak Amersfoort Voortgezet Onderwijs

Geplaatst op 12-02-2017 door Lars Slofstra

Op 8 februari togen zes schaakteams van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort zich naar Het Zwaluwnest voor het kampioenschap van Amersfoort. Het is ten eerste vooral een leuk schaaktoernooi en op voorhand is er weinig te zeggen over het verloop van het toernooi. Formeel is het de eerste keer (misschien wel sinds jaren) dat het toernooi er is. Voorgaande jaren was er wel een dergelijk toernooi in de regio. We zijn dus benieuwd hoe dit zal verlopen.

Er hadden zes teams zich aangemeld. Twee teams van het Corderius en een team van ’t Hooghe Landt met allemaal spelers die op een schaakvereniging (hetzij SV Hoogland of SG Amersfoort) zitten of zaten. Tevens waren er drie teams van twee locaties van het Taalcentrum, die allemaal niet op een schaakvereniging zitten. Zodoende hebben we gespeeld in twee categorieën: wel of niet op een schaakvereniging. In een halve competitie speelden alle teams éénmaal tegen elkaar.

In de eerste ronde speelden Taalcentrum 1 en Taalcentrum 3 gelijk tegen elkaar: 1½-1½. Corderius 1 won van Taalcentrum 2. Echter Corderius 2 won verrassend van ’t Hooghe Landt doordat Szabi en Michael beiden wonnen. Daarmee was de “toon” meteen gezet. Het zou een spannende middag worden. In de tweede ronde hielden Taalcentrum 1 en 2 elkaar in evenwicht. ’t Hooghe Landt won van Taalcentrum 3. De spanning zat hem in de wedstrijd Corderius 1 tegen 2. Op voorhand verwacht je dat 1 wint van 2, maar het liep anders. Aan bord 1 won Szabi (van Corderius 2) van Tim en aan het derde bord won Hidde van Rik. Van Corderius 1 wist Julian te winnen van Michael. Eindstand zodoende 2-1 voor Corderius 2!

In de derde en vierde ronde wonnen Corderius 1 en 2 en ’t Hooghe Landt van de teams van Taalcentrum 1, 2 en 3.

In de laatste ronde won Corderius 2 van Taalcentrum 1 en werd daarmee kampioen. Spannend was de wedstrijd om de 2e en 3e plek: Corderius 1 en ’t Hooghe Landt speelden tegen elkaar. ’t Hooghe Landt won die wedstrijd waardoor ’t Hooghe Landt tweede werd en Corderius 1 derde.

Maar het was nog spannender voor de eerste plek voor de spelers van niet-schaakverengingen, zeg maar plek 4. Het ging tussen Taalcentrum 3 en 2 die tegen elkaar speelden. Taalcentrum 1 moest afwachten wat er ging gebeuren want bij een gelijk spel waren zij nummer vier vanwege een half bordpunt meer. Maar het werd niet gelijk! Zowel Mustafa, Yazn als Farhan wonnen hun partijen. Zo wonnen ze de wedstrijd en de vierde plek!! Uitstekend gespeeld.

5 Corderius 1 3 3 1 3 XX 1 6 11 3
6 ’t Hooghe Landt 3 3 1 3 2 XX 8 12 2

Zo was het een vermakelijke middag met leuke schaakpartijen en verrassende kampioenen!!