Hoogland weer oploskampioen!!

Geplaatst op 03-05-2024 door Wim Velker

Afgelopen woensdag, 1 mei, vond in ons clublokaal het SGS Kampioenschap Oplossen voor teams plaats. Het was de tweede  maal dat dit evenement plaatsgreep. Vorig jaar, toen het nog geen officieel kampioenschap betrof, werd Hoogland tweede, achter het Arnhemse ASV, maar dus wel als beste SGS-team. De bond besloot met terugwerkende kracht het toernooi uit 2023 als kampioenstoernooi te bestempelen, waar Hoogland titelverdediger werd. Dat betekende ook een huldiging voordat het tweede toernooi van start ging. Gert Reichardt en Stephan Paternotte mochten uit handen van Marc Jongerius, de wedstrijdleider van de SGS, de kampioensbeker 2023 in ontvangst nemen.

Daarna ging het toernooi van start. Er hadden zich negen teams (van drie personen) ingeschreven, die negen opgaven voorgelegd kregen, geselecteerd door Wim Velker (ik dus) die in twee uur tijds individueel moesten worden opgelost. De eerste opgaven gingen voor de meesten redelijk, maar daarna begon het zuchten, zweten en steunen. Maar aan het einde van de avond was Hoogland wederom kampioen en mocht het team bestaande uit Gert, Stephan en Szabi Buzogany opnieuw de kampioensbeker in ontvangst nemen. Hoogland behaalde 85 van de mogelijk 135 punten. Voor Szabi, die in de individuele rangschikking tweede werd, was er een extra prijs. Hij kreeg een jaarabonnement op Probleemblad, het kwartaalblad van de Oplosbond. Ga zo door Szabi!
Het team van Paul Keres kwam op de tweede plaats met 79 punten, terwijl de vrienden van En Passant net als vorig jaar derde werden en naast de prijzen grepen. Het tweede team van Hoogland eindigde als zevende. Vooral de prestatie van Jan Snijders, 25 punten, mocht er zijn. Jan liet weer eens iets van zijn vroegere brille zien, vooral bij opgave drie, een tweezet, die hij als enige van alle deelnemers wist op te lossen.

Dit mat in twee is van de beroemde Amerikaanse componist Sam Loyd en dateert uit 1892.

Het overgrote deel van de oplossers haalde hier met 1. f8P een derde paard, hetgeen beslissend lijkt. Tegen de dreiging 2. Pxg6# lijkt geen kruid gewassen. Er is echter een ontsnapping: 1…e2 waarna de koning na 2. Df2+ naar g5 kan ontsnappen. “Had ik helemaal overzien”, zei Wouter van Rijn van het Arnhemse ASV na afloop. Wouter, een sterk nationaal en internationaal oplosser, scoorde 40 van de mogelijke 45 punten – slechts deze derde opgave had hij fout – en werd nummer één in de individuele rangschikking. Als enige loste hij opgave 7, een moeilijke vierzet, op.
Wel goed is het verrassende 1. Ta6 met de dreiging 2. Df1#. Tegenwerpingen baten niet: 1…Txf5  2. Txa4#; 1…Kxf5  2. Tf6#;  1…Pxf5/gxf5  2. Lg5#; 1…Ta1  2. De4#.  

Ook mooi was wat Richard Vedder van En Passant bij opgave 8 liet zien, een mat in vijf van Vladimir N. Nikitin uit 2008 dat in Uralsky Problemist verscheen.

Ik zat op twee meter afstand, aan de wedstrijdtafel, en had goed zicht op het bord. Richard zette de stukken op checkte even of alles goed stond, pakte het witte paard beet en speelde 1. Pa5 d5  2. Pxb3 d4  3.Pxd4 en schreef de zettenreeks op zijn formulier, waar na afloop bleek dat hij gelukkig ook het vereiste vervolg 3…b3  4. Pb5 had toegevoegd. Na 4…Pb4 5. Pc3 is het mat.
Het is niet zozeer het feit dat Richard de oplossing vond, maar de tijd: 3 seconden! Er zaten 3 seconden tussen het moment dat hij het witte paard beetpakte en het moment dat hij de oplossing begon op te schrijven. Geweldig!

Er waren meer opmerkelijk prestaties. Jaap van Tuyll van Leusden maakte een prima comeback na een noodgedwongen langdurige afwezigheid. Met 30 punten werd hij topscorer van het Leusden team, waar Berry Beijer ook een goede prestatie leverde. Dat kan ook gezegd worden van het team van Woerden. Weliswaar eindigden zij op de zesde plaats, maar voor de drie debutanten waren de scores niet slecht. En ook Nijkerk kan weer, ondanks de achtste plaats, terugzien op een geslaagd toernooi. Het puntentotaal lag bijna 1/3 hoger dan het vorige jaar.

Lars Slofstra en ik vonden het leuk deze wedstrijd te leiden. Dank aan Jan Snijders voor de hulp achteraf, aan Agnes en Adry voor het barbevrouwen en aan de SGS en Hoogland voor het financieren en organiseren. En natuurlijk aan de deelnemers die er een leuke en sportieve avond van maakten.

(Door omstandigheden moest het team van Houten op het laatste moment afzeggen. Volgend jaar beter, mannen).

Opgaven.

Oplossingen.


Kijk ook op: www.probleemblad.nl , www.schaakclubenpassant.nl , www.paulkeres.nl , www.sgs-schaakbond.nl Het verslag is van Wim Velker. De foto’s zijn gemaakt door Lars Slofstra en Beer Heitinga. De tabellen zijn gemaakt door Lars Slofstra en René van Alfen. Lars maakte er één geheel van.