Jesper en Nije op pad

Geplaatst op 07-02-2024 door Tessa Heeres

Jesper was in de afgelopen weken op pad naar Rijssen en de Indische Buurt te Amsterdam. In Rijssen deed Jesper mee aan het SBO Jeugd Snelschaakkampioenschap met maar liefst 13 rondes. Alle leeftijden speelden door elkaar en werden bij de prijsuitreiking verdeeld naar de eigen leeftijd.

Jesper draaide goed mee aan de bovenste borden, maar kwam toch net te kort om overall in de prijzen te vallen. Hij werd met 7,5 punten uit 13 rondes 7e. Aangezien hij het enige F-je was, kreeg hij daarvoor de eerste prijs. 

Voor de uitslagen:

https://www.sboschaak.net/nieuws/victor-brorens-sbo-jeugdkampioen-snelschaken-2024/

Afgelopen zondag 28 januari stond de GP Indische Buurt in onze hoofdstad op de agenda, waar naartoe gezellig met Nije en vader Hans werd afgereisd.

Voor Jesper werd dit een wisselend toernooi, waarin hij precies de helft van de punten haalde: 3,5 uit 7 waarmee hij 5e in zijn groep werd.

Nije had na een paar weken schaakvrij te hebben genomen, weer goede zin om af te reizen naar Amsterdam waar de eerste SGA grand prix van dit kalenderjaar op het programma stond.

Ondanks de goede zin, regio Groot Amsterdam behoort qua schaken (en schaakvrienden) namelijk tot één van zijn favoriete regio’s, was hij er niet helemaal gerust op hoe het schaken zou gaan omdat hij de afgelopen paar maanden wat (schaak)hobbels is tegengekomen die toch invloed hebben gehad op zijn onbevangenheid en het vertrouwen in zijn kunnen. En vooral bij een mentale sport als schaken zijn onbevangenheid en (een beetje) vertrouwen best handig om te hebben.

Nadat de aanmeldtijd verstreken was, kon de organisatie een definitieve groepsindeling maken wat voor Nije, als gevolg van het niet op komen dagen van een paar spelers, onverwachts betekende dat hij als achtste en laagste rating in groep 1 mocht deelnemen.

In een groep spelen waar de tegenstanders tot meer dan 600 hogere ratings hebben, daar had Nije wel zin in. Maar net voordat de eerste ronde zou beginnen, arriveerde er alsnog één van de niet op komen dagen spelers en deze werd in groep 1 ingedeeld.

Dus moest er ‘even’ omgeschakeld worden en mocht Nije als hoogste rating in groep 2 spelen. Het omschakelen ging gelukkig best goed, de eerste ronde werd gewonnen van SGS-genoot Thom en de tweede bood Nije in een licht betere positie remise aan tegen de voor hem heel bekende Yuvan (er knaagde toch nog enige onzekerheid over hoe hij in soortgelijke partijen de laatste tijd een remise aanbod van zijn tegenstander had afgeslagen dus nam hij hier het zekere voor het onzekere) dat door Yuvan werd geaccepteerd.

Helaas ging het in de derde ronde mis tegen het (jonge) SGS-talent Aadvik dus de eerste nul van de dag was een feit.

Het lukte gelukkig om het verlies van die partij te laten voor wat het was en zo onbevangen mogelijk aan de vierde partij te beginnen die net als de vijfde en zesde, gewonnen werden. Zo speelde Nije zijn zevende en laatste partij ineens om de groepswinst tegen Yi Cheng die zich de hele middag al van zijn beste kant liet zien en ook Nije aan zijn zegekar bond.

Nije sloot dit toernooi af met een ietwat dubbel gevoel, aan de ene kant als hoogste rating wordt hij ‘maar’ derde maar aan de andere kant heeft hij vrij ongedwongen gespeeld en 4,5 uit 7 punten gehaald tegen goede schakers wat ‘gewoon’ goed is.

http://www.sgaschaken.nl/underdog-wint-eerste-grand-prix-van-2024/

Verslag door Jolijn Broekhuizen en Hans Bloemendal.