E1 team 15e in halve finale NK

Geplaatst op 24-09-2023 door Tessa Heeres

Zaterdag 23 september gingen Epke, Jesper, Vedang en Felix op weg naar het hoge noorden. Voor de halve finale van het NK E teams van de jeugdclubcompetitie waren zij ingedeeld in de poule te Groningen. Daar gingen 20 teams de strijd aan voor een ticket naar de NK teams finale. In Muiderberg speelden ook 20 teams de halve finale. Van beide poules gaan de beste 10 naar de finale op 11 november.

Ons E1 team trapte het toernooi af tegen het sterke Ten Boer. Op alle borden had Ten Boer op papier overduidelijk de (veel!) sterkere spelers. Zo zat op bord 1 Bram ten Dam, de G speler met jeugdrating van 1454, die onlangs de seniorengroep C in Gouda met overmacht won. Tegen Bram hield Felix het enige tijd vol maar moest stukje bij beetje terrein inleveren tot het niet meer te houden was. Op bord twee had Vedang ook moeite om zijn stelling overeind te houden en werd tenslotte mat gezet. De grote verrassing viel al na enkele zetten op bord 3. Daar won Jesper, ook pas een G speler, de dame van zijn tegenstander en speelde het vervolgens in een paar zetten uit. Het was Epke die het eerste matchpunt definitief maakte; hij nam goed zijn tijd en speelde zijn partij rustig winnend uit.

De tweede ronde tegen HMC Den Bosch waren ditmaal onze schakers op papier degene met de hogere ratings. Toch is dit bij de jeugd slechts een kleine indicatie van het speelniveau, zeker na de zomer wanneer veel spelers nog geen toernooien of competitie hebben gespeeld, valt dat aan dat cijfertje niet al te veel af te leiden. De winst viel deze ronde op bord 1 en 2, waar Felix en Vedang netjes de bordpunten voor het team binnenhaalden. Jesper en Epke moesten de winst op bord 3 en 4 aan de tegenstander laten. Toch weer een matchpunt erbij voor het team!

In ronde drie, tegen de Volewijckers, wist Hoogland E1 helaas geen enkel bordpunt te winnen en gingen de 2 matchpunten naar de tegenstander. Gauw vergeten, schakelen en focus richten op de volgende ronde!

Die volgende ronde tegen de Koddige Koning werd er flink gestreden op bord 2, 3 en 4, maar helaas aan het kortste eind getrokken. Op bord 1 lukte het Felix relatief gemakkelijk de winst naar zich toe te trekken. Helaas is 1 bordpunt niet genoeg om matchpunten te verdienen, maar het voelt toch beter dan met 4-0 verliezen.

Ronde vijf tegen DBC was een derby; zij spelen net als Hoogland binnen de SGS schaakbond en hadden zich ook geplaatst voor deze landelijke halve finale. Onze Hooglandse jongens gingen er maar eens goed voor zitten en wisten deze ronde alle vier met winst af te sluiten! Met 4-0 trokken zij zo de twee matchpunten verdiend naar zich toe.

Het goede gevoel van de vorige ronde namen zij mee naar ronde zes, tegen Krommenie. Dat team had er voor gekozen hun spelers tactisch op te stellen, waarbij zij niet op volgorde van speelsterkte zaten. Hun sterkste speler zat aan bord 1, hun minst sterke aan bord 2. Daardoor kwamen er aan bord 3 en 4 twee relatief goede spelers tegenover Jesper en Epke. Jesper verloor helaas, maar Epke schaakte zeer goed en wist knap te winnen! Op bord 1 en 2 voegden Felix en Vedang nog 2 bordpunten bij de score en zo gingen de 2 matchpunten wederom naar Hoogland.

Met ingang van de laatste ronde stond Hoogland achtste, dus er was zicht op een ticket naar de NK E teams finale. Met Hoogland hadden nog een stuk of 15 teams ook nog kans op het behalen van de top 10, dus het werd een spannende laatste ronde.

Tegen Zuckertort wist Felix zich verzekerd van een zeer sterke tegenstander; Shanay is een erg talentvolle jeugdspeler. Felix ging er nog maar eens goed voor zitten. Op bord 2, 3 en 4 leken de spelers op papier aan elkaar gewaagd, maar helaas was het voor Jesper en Vedang een verloren ronde. Epke had een lastige situatie met zijn tegenstander, waarbij er discussie ontstond over het vertrekveld van een stuk en of er daardoor wel of niet mat gezet kon worden door Epke. De wedstrijdleiding werd erbij gehaald, maar die kon ook geen uitsluitsel geven over waar dat stuk nou exact had gestaan. De optie welke werd voorgelegd om de situatie op te lossen was uitslag remise, of tellen wie er in punten (aan stukken) voor stond. Epke’s tegenstander stond een toren voor, dus remise was voor deze vervelende situatie dan toch de beste oplossing.

Intussen was vrijwel de gehele speelzaal leeg, iedereen was klaar met schaken, behalve Felix en Shanay die nog tegen elkaar aan het strijden waren. Het ging zeer gelijk op tussen hen en het was ontzettend spannend. Uiteindelijk was het Shanay die zijn pion net iets eerder dan die van Felix wist te promoveren tot dame. Meestal is het dan snel gedaan, maar Felix had nog een toren en paard en twee pionnen waarmee hij goed bewapend was. Het werd een heus spektakel, maar helaas lukte het Felix net niet om de winst naar zich toe te trekken. Toch kwam hij relatief tevreden over een goed gespeelde partij als allerlaatste schaker de zaal uit.

Het Hoogland E1 team eindigde als 15e en werd het beste SGS schaakbond team in deze poule, boven Oud Zuylen (18e) en DBC (20ste). Helaas geen NK E teams finale dit jaar, maar het was voor nu een mooi avontuur. Voor Epke en Felix de laatste keer, want zij zijn volgend jaar D speler. Vedang mag volgend jaar nog één keer als E speler meedoen en Jesper heeft zelfs nog twee jaren als E speler voor de boeg. Al hoopt hij dan wel op een speellocatie dichterbij, want Groningen vond hij wel heel erg ver rijden!

Alle uitslagen en standen zijn te vinden op Netstand 4 – KNSB en toernooiverslag en foto’s op de website van de NOSBO Nieuws (nosbo.nl)