Fanatiek schaakplezier op GP Lekstroom

Geplaatst op 17-04-2023 door Tessa Heeres

Afgelopen zondag stond de GP Lekstroom van de SGS op het programma voor de jeugd. Te Nieuwegein werd in 24 groepen van acht spelers met veel plezier geschaakt en gestreden om de prijzen. Van onze vereniging deden Yoeri, Jennie, Ghor, Morris, Maria, Tobias, Alex, Nije en Felix mee.

Yoeri was met stap 1+ ingedeeld in groep 21 en het schaken in die groep ging hem goed af. Hij werd met 5, 50 punten knap tweede. Een vijftal groepen hoger had Jennie een goede start maar daarna lukte het niet meer zo. Dit keer geen beker zoals op haar eerste GP, maar ook dat hoort erbij; winnen lukt helaas niet altijd.

Ghor deed uitstekende zaken in groep 15 en schaakte zich met vijf volle punten naar de tweede plaats. Morris was ingedeeld in groep 12; best een hoge groep waar hij toch mooi wat punten wist te pakken! Maria schaakte zichzelf in groep 11 naar een welverdiende derde plaats en won net als haar broertje Ghor een glimmende beker.

Talent Tobias werd erg hoog ingedeeld en liet in groep 5 zien dat hij op dat niveau prima mee kan komen; hij werd knap tweede in deze sterke poule.

Alex, Felix en Nije vonden volop uitdaging in groep 4, al was het wel een beetje jammer dat zij als clubgenoten moesten strijden om de prijzen. Felix en Nije schaakten in de eerste ronde tegen elkaar en dit keer won Nije. Ook de ronden daarna won hij merendeel van zijn partijen. Met nog één ronde te gaan ging hij aan de leiding in de groep en mocht hij aantreden tegen de hekkensluiter van de poule. De aanmoediging van medespelers in de groep zorgden onbedoeld voor druk, waardoor Nije moeite had zich te focussen. Hij verloor de partij en moest teleurgesteld genoegen nemen met een toch wel zeer knappe tweede plaats.

Alex kwam dit toernooi niet helemaal in zijn spel, dat is jammer maar een volgende keer beter! Daar weet Felix alles van, hij trok de afgelopen periode vaker aan het kortste eind. Dit weekend wist hij het tij wel enigszins te keren! Felix had de dag voor GP Lekstroom zijn vorm al wat teruggevonden op het J. de Kluyver toernooi in Spijkenisse. Daar schaakte hij zich naar een mooie derde plaats in de E categorie, door bedachtzamer en met meer rust te schaken. Ook op GP Lekstroom lukte het om meer de tijd te nemen en de vorm weer wat terug te vinden.

Tot slot een compliment aan alle jeugdspelers die dit weekend weer zo hun best hebben gedaan achter het bord en felicitaties aan degenen die een prijs wisten te winnen! In de onderstaande tabel de statistieken op een rijtje.

GroepSpelerPuntenUitslag
4Nije4,502e
4Felix4,004e
4Alex3,005e
5Tobias4,502e
11Maria4,503e
12Morris2,506e
15Ghor5,002e
16Jennie2,007e
21Yoeri5,502e

Tekst deels ingezonden door Hans Bloemendal. Groepsfoto door Lilit Harutunian. Individuele foto’s door Henk van Lingen.

  • Agenda jeugd

    05 dec
    5 dec 23