Nije derde in B groep Open Arnhems Jeugdkampioenschap

Geplaatst op 09-04-2023 door Tessa Heeres

Op Paaszaterdag 8 april organiseerde ASV het OAJK waarvoor Nije zich had opgegeven. Met de wetenschap dat er, ondanks Felix zijn verplichtingen elders en het feit dat dit toernooi buiten onze SGS regio valt, toch een aantal bekende gezichten zouden meedoen, beloofde het een leuke middag te worden. 

Na het Open Apeldoornse jeugdkampioenschap was dit Nije zijn tweede ‘Open’. 

Net als bij de vorige, was het ook bij deze ‘Open’ (met een leeftijd tot 18 jaar) weer afwachten hoe de groepen zouden worden ingedeeld. Zoals bij bijna alle toernooien de laatste tijd was ook hier het aantal aanmelding ruim hoger dan voorgaande edities. Dit resulteerde in een extra (vierde) groep en daar waar de hoofdgroep meestal kleiner wordt gehouden, werd hier de hoofdgroep uitgebreid tot 18 spelers. 

Aangezien Nije de 19e rating bleek te hebben kwam hij als hoogste rating in groep twee terecht. Dit leverde gemengde gevoelens bij Nije op. Aan de ene kant had hij juist zo uitgekeken naar een deelnemersveld waarbij hij ook tegen hogere ratings kon spelen, maar aan de andere kant bood deze groep natuurlijk wel meer kans op een hogere klassering waarbij er met nog vier andere spelers met een 800+ rating zeker wel serieuze tegenstand aanwezig was. 

Anders dan bij Nije zijn eerste ‘Open’ werden hier geen 16 ronden maar 7 ronden gespeeld. In een groep een groter aantal deelnemers betekent dit meestal dat een verliespartij wat meer impact heeft op de klassering. 

Ondanks dat Nije wel van de latere winnaar (een bekend gezicht die vorige week groep 3 in Meerkerk had gewonnen) had weten te winnen, verloor hij toch twee van zijn zeven partijen (iets van ‘ik heb geblunderd’ ofzo…) wat hem uiteindelijk nog een mooie derde plaats opleverde, op 1 punt achter de nummers één en twee. Met bekers voor de nummers één tot en met vijf, was de derde plaats goed voor een best grote beker. Al met al was het weer een geslaagde middag en zijn er leuke schaak- en voetbal partijtjes gespeeld (Nije had er gelukkig aan gedacht om een bal mee te nemen en daar waren veel kinderen maar wat blij mee!).

Tekst en foto ingezonden door Hans Bloemendal