Met de top van Nederland op het NK E

Geplaatst op 09-04-2023 door Tessa Heeres

Afgelopen februari werd Felix SGS E kampioen, na barrage met Alexi (Magnus) en Nivaan (Moira Domtoren). Daar verdienden Felix en Nivaan reeds hun NK E ticket en voor Alexi was het nog even afwachten of hij een vrijplaats kreeg toegewezen. Gelukkig werd de voordracht van de SGS aangenomen door de schaakbond en mocht ook hij naar het NK.

Waar het PJK en de barrage voor Felix uitstekend verliepen, hij was in absolute topvorm, ging het schaken hem de afgelopen maand minder goed af. Hoewel hij deze periode enorm veel heeft geleerd en nieuwe inzichten heeft opgedaan (mede dank aan Lucas en Tom), lukte het niet zo goed om de theorie op het bord toe te passen. Het implementeren van nieuwe kennis kost tijd, maar zal uiteindelijk weer een sprong voorwaarts brengen. En zoals een senior schaker realistisch en bemoedigend aangaf, “je kan niet altijd winnen, het komt goed”. Felix noemde het zelf “een beetje een schaakdip” en de timing met het NK E te Tilburg op de planning vond hij wel wat ongelukkig.

Om de boel enigszins te relativeren en de prestatiedruk weg te nemen richtte hij zich op ervaring opdoen, plezier maken en genieten van het mogen deelnemen aan zijn allereerste gesloten NK. Het met de beste jeugd van Nederland aanwezig mogen zijn op zo’n groots toernooi, was voor Felix de bekroning op zijn harde werken van de afgelopen 1,5 jaar. Want zo kort is hij pas clublid en het gat naar de top heeft hij in die heel korte tijd weten te dichten. Dat alleen al is een prestatie op zich!

Het tweedaags NK in het paasweekend verliep voor Felix niet helemaal naar wens, want hij maakte voornamelijk door te snel schaken veel fouten die hij had kunnen voorzien of niet gemaakt zou hebben wanneer hij in betere vorm zou zijn. Een stukje spanning speelde daarbij wellicht onbewust ook een rol. Toch lukte het hem om 4 uit 9 partijen te winnen, goed voor de 29ste plaats (gedeeld 25ste) in een deelnemersveld van 42 talentvolle schakers. Een mooie grote medaille ter herinnering aan dit NK kreeg hij mee naar huis. En de ervaring die hij heeft opgedaan neemt hij mee voor wellicht een volgend NK!

Mede SGS’er Alexi had in het toernooi een zware start maar hij groeide tijdens het toernooi en werd gedeeld negende. Nivaans toernooi verliep het meest constant; hij kon zich meten met de top van het veld en hield zeer knap stand in zijn laatste partij tegen de ongeslagen toernooiwinnaar Hrdya. Helaas voor Nivaan ging het eindspel in tijdnood verloren en werd ook hij gedeeld negende.

De twee toernooidagen waren erg gezellig met schaakvrienden uit het hele land en regiogenoten Alexi en Nivaan. In het heerlijke lentezonnetje werd er tussen de partijen door gevoetbald, verstoppertje gespeeld, geschaakt en plezier gemaakt met elkaar. Felix heeft genoten en kan terugkijken op een geweldige ervaring!

  • Agenda Junioren

  • Clubkampioenschap E teams
  • Snelschaak
  • Doorgeefschaak
  • Nationale pupillendag
  • Examens stappenmethode