Laatste strohalm!

Geplaatst op 27-03-2023 door Tom Officier

Wat Ajax tegen Feyenoord niet lukte om dichterbij hun ultieme doel, de landstitel te komen kregen wij het wel voor elkaar om weer zicht te hebben op ons grote doel, handhaving.

Het was trouwens sowieso een goede reeks van drie overwinningen op rij voor het zaterdagteam, het eerste viertal en het tweede achttal. Dit zijn net de teams waarin Jan Snijders en mijzelve in spelen. En ook Sacha was in dit drieluik actief. Het is soms wat veel zoveel externe wedstrijden in het jaar af te werken maar de zeges smaken wel erg zoet! Vooral als het echt moet gebeuren zoals de wedstrijd van ons tweede achttal tegen het eerste van Vegtlust.

Met Boris gaat het de laatste tijd niet zo goed achter het schaakbord. Druk met andere dingen vertelde hij me. Een kansloze nederlaag werd zijn deel, veel materiaal werd ingeleverd. Maar Boris gaat in de nabije toekomst nog zeker van zich doen spreken! Wellicht door het drukke programma van Jan en ik noteerden wij alras een halfje. Zo konden wij lekker bij de andere borden kijken wat geen straf bleek!
Zo zagen we bij Henk een mooie aanval beloond worden. De Vegtluster kwam er niet aan te pas. Eddy, onze topscorer kwam goed weg uit de opening zo zei hij na de partij. Daarna ging de partij in evenwicht verder tot en met het pionneneindspel. Toen werd de vrede getekend. Was pas zijn eerste puntverlies dit jaar voor onze man.

Twee en een half twee en een half dus de tussenstand zo tegen elven. Het laatste uur werd heel spannend en ook bloedstollend. Sacha en ook Boris trouwens gaan echt helemaal op in hun spel. Ze komen nauwelijks van hun stoel af en ik zie ze altijd zeer geconcentreerd spelen. Een goede voorwaarde voor resultaten natuurlijk! En net zoals in de wedstrijd een week geleden scoorde Sacha het volle punt. Een eindspel met toren tegen paard en twee pluspionnen werd netjes over de streep getrokken.

Dus punt voor nu! Een punt erbij zou nu genoeg zijn met de vechtjassen Freek en Wilco nog achter het bord. Vegtlust had hun sterkste man, Pieter van den Oord op het tweede bord geposteerd. In het seizoen 2012/13 speelden wij met Hoogland 1 tweemaal tegen Vegtlust. In de promotieklasse toen dat nog zo heette wonnen wij met 5-3 maar wij moesten helaas in de halve finale SGS cup met 1-3 het onderspit delven. Ondergetekende verloor toen van Pieter…Maar terug naar nu nu. Freek speelde echt een prima partij en bood terecht op een goed moment in een toreneindspel remise aan. Pieter wilde echter meer en nam waarschijnlijk teveel risico. Freek had de partij kunnen winnen door een afruil net 1 zet uit te stellen maar nu was de koning van Pieter net op tijd om de vrijpion af te stoppen.

Vier drie dus met alleen Wilco nog bezig. In een zeer spannend tijdnood duel werd uiteindelijk het punt gedeeld, gezien de partij ook een legitieme uitslag. But who cares!
De overwinning was binnen! En die hadden we ook hard nodig na vier erg teleurstellende nederlagen op rij.

De laatste wedstrijd tegen Laren uit op vrijdag (slik!) wordt beslissend of we volgend jaar wederom in de eerste klasse mogen blijven spelen. Verlies is sowieso funest. Bij gelijkspel moet Leusden verliezen van Vegtlust en bij winst mogen de vlaggen uit.

En Ajax wordt gewoon weer kampioen volgend jaar!