Viertal blijft feest vieren

Geplaatst op 15-03-2023 door Wim Velker

Het eerste viertal heeft voor de tweede keer op rij een overwinning behaald. In het verre Brabantse Almkerk wonnen de onzen met 3 – 1 ondanks de afwezigheid van Harm en een nog steeds geblesseerde maar al wel weer hinkende Tom.

Harm werd vervangen door de jeugdige Sacha Vucinec, die in zijn debuut voor het viertal de winst voor het team via een overwinning binnenbracht. Tegen het Scandinavisch met 2…Pf6 verkreeg de jongeling niet alleen een pluspion maar ook een duidelijk betere stelling. Uiteindelijk won Sacha doordat zijn tegenstander de tijd overschreed, maar de winst kon hem toen al niet meer ontgaan. Goed gedaan, Sacha! Ook bij Jan Snijders was er sprake van een tijdsoverschrijding. Tegenstander Rob Kruis meende een mooie val met dreigend mat te hebben gezet, maar een venijnige penning van Jan verhinderde de uitvoering. Toen Rob toch de beoogde zet uitvoerde, zette hij zichzelf schaak! Een onreglementaire zet waarvoor Jan twee extra minuten op de klok had moeten krijgen. Hoewel teamleider Velker (ik dus) de wedstrijdleider daar tweemaal op wees, weigerde die de bonus uit te delen. De problemen kwamen aan het einde van de partij. Net toen Jan zich opmaakt mat te geven, was zijn tijd op. Natuurlijk claimden wij wederom de twee minuten, die uiteindelijk, ondanks wat protesten hier en daar, werden gehonoreerd en Jan het matmechanisme liet werken.
Op de twee andere borden werd remise gespeeld. Tom had zijn volgende slappe partij, die al snel gestaakt werd, maar ikzelf zat de volledige speeltijd aan het bord. Via een pionoffer kreeg ik de stelling in een ijzeren greep, maar toen ik te vroeg afwikkelde bleef er een remisestelling over. Deze werd uitgespeeld totdat er geen stuk meer op het bord stond.

Met deze tweede overwinning is het viertal na vijf van de zeven wedstrijden opgerukt naar de tweede plaats in de Hoofdklasse. Dit is wel geflatteerd want ook dit jaar is het verloop van de competitie wat warrig, met teams die pas drie of vier wedstrijden hebben gespeeld. Maar de nummers 7 en 8 wachten ons nog, dus de mogelijkheid om hoog te eindigen hebben we in eigen hand.