Nije en Felix in de prijzen op het OAJK

Geplaatst op 04-03-2023 door Tessa Heeres

Afgelopen donderdag en vrijdag organiseerde Schaakstad Apeldoorn het 43ste Open Apeldoorns Jeugd Kampioenschap. Voor dit toernooi had Nije zich opgegeven voor de tweedaagse groep en Felix voor alleen de vrijdag.

Omdat een ‘Open’ (deze met een leeftijd tot 18 jaar) geen echte vaste poule indeling kent, was het afwachten hoe de tweedaagse groepen werden ingedeeld. Door de vele aanmeldingen (bijna het dubbele t.o.v. vorig jaar) was de Kampioensgroep dit jaar groter gemaakt en was er naast een A-groep ook een B-groep gemaakt.

Nije, trappelend van ongeduld om te mogen beginnen, mocht aantreden in de A-groep met daarin 15 andere spelers, waarvan drie spelers met 950 rating en zes spelers met 600+ rating, waardoor hij zowel de nodige uitdaging had maar toch ook kans op een succesje.

Donderdag werden er negen partijen gespeeld waarbij Nije één uit drie tegen de ‘kanonnen’ speelde en vijfenhalf uit zes in zijn andere partijen. Om best tevreden over te zijn en goed voor een derde plek in de tussenstand.

Vrijdag stonden er nog zeven partijen op het programma waarbij de laatste drie ronden tegen spelers die op een gelijkwaardige positie op de ranglijst stonden. Nije mocht dus ook weer aantreden tegen de twee spelers waarvan hij op donderdag verloren had. Deze keer ging het echter een stuk beter met winst en remise en omdat de andere vijf ronden die dag vijf punten hadden opgeleverd, stond het mooie aantal van 13 punten uit 16 wedstrijden op het scorebord.

Zeker een score om blij mee en trots op te zijn en het zal vaak genoeg voor de hoofdprijs zijn. Deze keer echter niet maar toch goed voor de derde plek, met een winnaar die een half puntje meer had en de nummer twee die evenveel punten had maar op weerstandspunten tweede werd. Goed geschaakt Nije, gefeliciteerd met deze knappe prestatie!

Felix had de afgelopen weken een beetje een schaak-overkill en ook omdat we het zijn broertje niet wilden aandoen twee lange dagen ‘verplicht’ op toernooi mee te moeten, deed Felix mee aan het ééndaagse toernooi op de vrijdag. Vorig jaar haalde hij daar in een relatief zwaar deelnemersveld de derde plaats, dit jaar was het een minder sterke poule wat hij stiekem wel jammer vond.

De uitdaging lag ditmaal voor Felix vooral in het waarmaken van de favorietenrol die hij op papier had, dat legde toch meer druk op hem dan verwacht! Hij was zich direct na aanvang erg bewust van wat het schaken in een minder uitdagende groep met zich meebracht; vooral het continu scherp en gefocust blijven is dan lastig. Ook het neigen naar puur aanvallend schaken en minder letten op zijn eigen verdediging was zeven ronden lang een aandachtspunt, want uit ervaring weet Felix dat in het schaken één moment nadelig beslissend kan zijn.

Hij nam daarom extra goed zijn tijd en met 100% score uit zeven ronden wist hij (enigszins opgelucht!) te voldoen aan de door andere aanwezigen veel uitgesproken theoretische verwachting dat hij de ééndaagse C poule wel even zou winnen. Goed gedaan Felix!

Tussen alle ronden door werd er fanatiek en gezellig buiten gespeeld en werden er weer nieuwe vriendjes gemaakt wat zo’n toernooi extra leuk maakt voor de kinderen. Al met al gingen Nije en Felix met een tevreden gevoel en een mooie beker weer huiswaarts!

Verslag Nije ingezonden door Hans Bloemendal