En Passant wint TOTH 2023

Geplaatst op 24-01-2023 door Wim Velker

Het derde Team OplosToernooi Hoogland is op fraaie wijze gewonnen door het drietal van En Passant. Richard Vedder, Frank en Mart Woudenberg scoorden gezamenlijk 118 van de mogelijke 135 punten. Met 6½ punt minder werd het team van ASV uit Arnhem tweede. Voor de Hoogland-teams restte er niet anders dan de onderste twee plaatsen.

De eerste twee edities van het TOTH werden gewonnen door het team van Hoogland I, maar nu had ik er op voorhand een zwaar hoofd in dat er een derde versie zou aankomen. ASV kwam met de sterke oplosser – altijd deelnemer in de A-groep bij nationale en internationale oploswedstrijden –  en componist van problemen Wouter van Rijn, die zijn roem waar maakte door met 44½ de hoogste score van de deelnemers te bereiken. De vrienden uit Spakenburg brachten Grand Prix Oploskampioen Frank Woudenberg in stelling plus regionale bordschaakgrootheid Richard Vedder. Beiden scoorden boven de 40 punten van de maximaal 45. Daar ook ASV-er Theo Jurrius in deze categorie viel, werd de wedstrijd beslist op het ‘derde bord’. Daar bleken de twee tweezetters die Roy Vink miste, beslissend. EP-er Mart Woudenberg scoorde 8 punten meer. Van beide debutanten overigens een prima prestatie met een score boven de 50%. Gelukwensen aan En Passant, maar ook voor de nummer twee ASV. Beide teams leverden een prima prestatie.

In het eerste team van Hoogland ‘verschreef’ cluboploskampioen Gert Reichardt zich bij de eerste tweezet (1. Ke5 waar 1. Ke4 de oplossing was), waardoor hij net onder de 40 punten bleef. Zijn medegenoten Stephan Paternotte en Jan Snijders bleven ruim onder hun gebruikelijke niveau. Zeer goed presteerde Szabi Buzogany, in Hoogland II. Zijn 34½ punt was goed voor een zesde plek in de persoonlijke rangschikking. Ook Joost Hadida, die op het laatste moment de geblesseerde Lucas van Mil moest vervangen, scoorde goed. Cil van den Brink zal met gemengde gevoelens aan de wedstrijd terug denken. Na zijn prima debuut op het clubkampioenschap had hij het nu wel erg zwaar.
In de tabel staan alle details.

Zoals gebruikelijk bij de Hoogland oplostoernooien waren er negen opgaven, uitgezocht door Wim Velker (ik dus) die in twee uur moesten worden opgelost. De volgende opgave vond ik fascinerend en misschien zelfs wel een beetje eng en beangstigend. Wie het verhaal De bevrijders van Roland Topor kent, uit de bundel Een fee zoals je ze niet alle dagen tegenkomt (1968), snapt waarom.

Het diagram toont een vierzet van de bekende Nederlandse componist Carel Mann. De oplossing is als volgt:

1. Da1! De enige zet, en nu:
a. 1…d3  2. Dc3 e3  3. exd3
b. 1…c3  2. Da2+ c4  3. Da5+
c. 1…e3  2. Dh1+ e4  3. Dh5+

ad a.: 3…cxd3  4. Dxd3#; 3…e2  4. Dxc4#; 3…e4  2. dxc4#;
ad b.: 3…c5  4. Da8#; ad c.: 3…e5  4. Df7#.

Vol trots toont het team van En Passant de gewonnen medailles. V.l.n.r. Mart Woudenberg, Frank Woudenberg, Richard Vedder.

Kijk ook op www.schaakclubenpassant.nl/uncategorized/en-passant-wint-toth/

De tekst is van Wim Velker, de foto is gemaakt door Gert Reichardt met het toestel van Frank Woudenberg, de tabel is gefabriceerd door René van Alfen en dit alles is tot een geheel gesmeed door Lars Slofstra.

  • Agenda jeugd

    05 dec
    5 dec 23