Knappe overwinning Hoogland 1 tegen VSG 1

Geplaatst op 15-01-2023 door Lucas van Mil

Maandag 9 januari 2023 was de eerste externe wedstrijd van het jaar voor het eerste team. Ondanks de goede start van het seizoen (ruime overwinning op En Passant 1) werd 2022 toch enigszins met een kater afgesloten, lees: twee nederlagen. Tijd voor revanche dus!

VSG (Veluws Schaak Genootschap) is een geduchte tegenstander wat qua rating niet voor ons onder doet. Verwachting was dan ook dat het een spannende schaakavond zou worden.

Stephan (bord 4 met wit) was, verrassend genoeg, als eerste klaar: remise. Zeker geen saaie schuifremise, na een matig gespeelde opening wist zijn tegenstander een kwaliteit te winnen waar Stephan een pion als compensatie voor terug kreeg. Dit vond zijn tegenstander blijkbaar afdoende en bood remise aan welke gretig werd geaccepteerd. Niels (bord 7 met zwart) pakte een solide halfje. Voor zover ik kon zien een keurige remise in een partij waarbij het evenwicht nergens werd verbroken. De ‘remise-regen’ werd gecontinueerd door Tomislav (bord 8 met wit) die na een mislukte opening (Ponziani) een kwaliteit moest geven om niet mat te gaan. Gelukkig had onze man juist getaxeerd dat de pion voor de kwaliteit tevens een vesting oplevert welke zijn tegenstander (Wim Velker) respecteerde en tekende voor remise.

Volgen er dan geen beslissingen hoor ik u denken? Zeker wel! Gert (bord 5 met zwart) speelde een gevaarlijke opening doortastender dan zijn tegenstander. In het middenspel beloonde Gert zichzelf door met goed spel zijn positionele overwicht om te zetten in materiaalwinst en vervolgens gedecideerd naar een zeer verdiende overwinning bracht. Dit was het startschot voor meer! Szabi (bord 6 met wit) speelde een tamme opening (London system) met direct daarop volgend een agressieve opvolging: pionnen naar h4 en g4 gericht op de zwarte koning. Een stukoffer brak de stelling open en na een paar nauwkeurige zetten bracht hij keurig zijn eerste overwinning van het seizoen binnen! Tussenstand 3½-1½. 

Marco (bord 2 met wit) speelde toch wel de beste partij van de avond. In zijn typerende stijl (Koningsindisch in de voorhand) weet hij exact waar de stukken moeten staan, terwijl zwart ze juist zeer ongelukkig plaatst. Waar een leek na 20 zetten denkt dat de stelling volledig in evenwicht is ziet Marco reeds dat de overwinning al bijna binnen is. Nadat zwart denkt, in een al slechte stelling, een pionnetje te kunnen snoepen komt hij van een koude kermis thuis als Marco het elegant met Pxh6 schaak(!) beantwoord. Het is direct uit, prachtig gespeeld. De winst is binnen: tussenstand 4½-1½!

Chris (bord 3 met zwart) speelt als altijd zeer geconcentreerd en vakkundig. Ook in deze partij leek er lang geen vuiltje aan de lucht. Remise lijkt een logische uitslag. Toch ging het ergens nog mis en werd onze enige nederlaag van de avond genoteerd.     

Tot slot speelde Lucas (bord 1 met zwart) een zware laveerpartij tegen een talentvolle jeugdspeler (rating inmiddels 2177). Duidelijk was dat wit continu iets beter stond, maar zelfs in wederzijdse tijdnood werd het evenwicht nergens echt verbroken. Na 3½ uur spelen werd uiteindelijk de remise genoteerd. Eindstand 5-3.

Verslag door Lucas van Mil