Hooglandse jeugd presteert goed op PJK CDE

Geplaatst op 09-01-2023 door Tessa Heeres

In de kerstvakantie stond voor de SGS jeugd het persoonlijk jeugd kampioenschap op het programma in de volgende categorieën: C (t/m 14 jaar), D (t/m 12 jaar) en E (t/m 10 jaar).

In categorie C deed Tobias van Oostveen mee. Tobias had als enige van de C deelnemers geen rating, maar hij won een paar mooie partijen en wist zelfs een byzonder knappe winst te boeken in ronde zes. Daar won hij van een tegenstander die een rating van bijna 1000 heeft. Tobias werd 11e in het toernooi en mag het volgend jaar nogmaals proberen in de C categorie.

Nije Bloemendal is eerstejaars D en draaide lekker mee in het toernooi. Eén van de hoogtepunten van zijn partijen was het torenoffer dat werd aangenomen door zijn tegenstander, die op dat moment sterk aan de winnende hand was. Daarna zette Nije hem mat. Vier winstpartijen en een keurige remise waren goed voor een mooie 8ste plaats.

Ook Maria Harutunian speelde mee in het D toernooi. Ze begon met een winstpartij maar kreeg in de ronden daarna zware tegenstand. In haar laatste vier ronden wist ze een knappe drie punten bij elkaar te schaken en eindigde zo op de 11e plek. Daarmee werd ze 3e bij de meisjes D en verdiende ze een ticket voor het NK D! Ook volgend jaar is Maria nog steeds D speler en mag ze het nogmaals proberen.

In categorie E speelde Ghor Harutunian mee omdat hij zin had in een leuke schaakdag. Ghor zit eigenlijk nog in de G categorie, dus dit was een mooie generale voor de FGH pupillendag in het voorjaar. In dit E toernooi startte hij tegen sterkere spelers, maar pakte in de ronden daarna zijn punten. Hij sloot keurig af met winst in de laatste twee ronden en werd heel knap16e!

Felix Heeres speelde ook mee in categorie E. Hij startte voortvarend en wist in ronde drie zelfs de F kampioen van vorig jaar te verslaan. Dit was zo’n persoonlijk hoogtepunt dat Felix dag al niet meer stuk kon. In ronde vier bouwde zijn tegenstander een enorm fort waar hij niet doorheen kwam en Felix verloor deze partij. Daarna kwam zo’n beetje de gehele top van het veld op zijn weg, waaronder de E kampioen van vorig jaar, die toen nog een F speler was. Ook weer een mooie overwinning voor Felix! Vervolgens verloor hij ronde acht en ging zo samen met maar liefst vier ! andere jonge schakers de laatste ronde in met 6 uit 8. Wat volgde was een zeer spannende ontknoping; Felix wist zijn laatste ronde te winnen en eindigde op weerstandspunten bovenaan, met 7 uit 9. Echter hadden ook twee anderen 7 punten bijeen geschaakt en dat betekent op een PJK een barrage. Aangezien het al behoorlijk laat was, is besloten deze barrage op een ander moment te schaken. Datum nader te bepalen. Nadien worden dan de bekers voor plaats 1, 2 en 3 en de NK tickets uitgedeeld. Het wordt dus nog even spannend, maar de geweldige prestatie van dit PJK E neemt niemand Felix meer af!