Druk weekend Hooglandse schakers (deel 1)

Geplaatst op 10-11-2022 door Tom Officier

Het was een druk, erg druk weekend voor het externe gebeuren van onze bloeiende vereniging. Het is in de geschiedenis van SV Hoogland niet eerder voorgekomen dat in een weekend vijf wedstrijden gespeeld moesten worden. Waren er eigenlijk zes maar doordat sommige spelers zichzelf nog niet kunnen klonen werd de wedstrijd van het eerste viertal een weekje naar voren geplaatst, zie het verslag van de teamleider Wim Velker.
Vrijdag is een favoriete clubavond voor menig schaakclub in de regio. SGA, En Passant, Baarn en Soest schieten door mijn hoofd. Maar het zal nooit de clubavond voor Hoogland worden. Het tweede team kon voor de ontmoeting tegen Soest maar beroep doen op drie basisspelers. Sociale verplichtingen, theaterbezoek, invalbeurt in hoger team en studie zorgden ervoor dat onze zeer gewaardeerde externe wedstrijdleider Joost Hooning een flinke kluif had om dit team te completeren. Gelukkig waren er een aantal oudere jeugdspelers bereid om in te vallen. Klasse jongens!

Ikzelf was in twee wedstrijden actief dus daar doe ik nu verslag van in twee delen.

Ook het eerste achttal had tegen SGA een uitvaller en in overleg werd besloten dat ik zou doorschuiven. Het tweede was bij voorbaat bijna kansloos tegen het op papier erg sterke Soest. Dus ook met mij was dat waarschijnlijk onbegonnen werk.
Op de bovenste twee borden werden de eerste uitslagen genoteerd. Lucas speelde tegen Tim Grutter een leuke open pot maar het punt werd wel gedeeld. Zo ook bij Marco die met de sympathieke Joeri Piet de vrede tekende. Maar tussen haakjes, het zijn allemaal aardige gasten bij de tegenstanders hoor! Was er in het verleden nog wat animositeit tussen beide verenigingen daar is nu gelukkig niks meer van te merken.
Terug naar de wedstrijd.
Ook de partijen van Stephan en Niels eindigden in een remise. Onze voorzitter had in Bram van Harten een taaie tegenstander die geen foutje maakte. Stephan natuurlijk ook niet en tja, dan wint er niemand! Onze clubkampioen speelde tegen de voormalige SGS en SGA voorzitter Jeroen Schuil een verdienstelijke remise. Werden er dan louter vriendelijk met elkaar omgegaan aan het schaakbord? Neen….Drie verliespartijen volgden. Gert probeerde in een wat mindere stelling tegen Arjan Tissink nog wat van te maken maar het werd er niet beter op. Een nul derhalve voor onze man. Thomas speelde een puike partij. Guus Beltman moest stevig aan de bak. Maar een verkeerde zet deed de partij volledig kantelen. Een bijna zekere overwinning resulteerde in een pijnlijke nederlaag. Maar als mijn naamgenoot zo blijft spelen gaat een overwinning spoedig volgen. Szabi troef in Gunie du Chatinier een sluwe geroutineerde vos. De opening en middenspel gingen weliswaar gelijk op maar in het eindspel strafte de gastheer enkele onnauwkeurigheidjes hardhandig af.
Als u goed kunt tellen mist u nog een uitslag. Helaas geen winstpartij van mijn hand. In een erg slechte stelling (volgens Tim en hij kan het weten!) bood ik in zware tijdnood beiderzijds remise aan. Rogier Dijk, die ik al tegenkwam in mijn SBO tijdperk jaren tachtig vorige eeuw, was dus duidelijk aan de betere hand toen hij mijn aanbod hoorde. Hij vroeg hoe de stand was waarop het antwoord was dat zij al gewonnen hadden, want als u rekenen kunt stond het 5-2. En niet voor ons. Maar aangezien het al vrij laat was en de dag erop weer een wedstrijd te wachten stond accepteerde Rogier mijn aanbod. Zo werd het dus 5,5-2,5. Dezelfde uitslag als in onze wedstrijd tegen de andere Eemlanders En Passant maar toen scoorden wij de meeste punten. Dus we kunnen alleen nog gedeeld kampioen van Eemland worden als En Passant later deze competitie wint van SGA met 5,5-2,5, maar dan zijn er geen nummers twee en drie!  Flauwekul natuurlijk.

Helaas leidde een late afzegging toch tot een gemankeerd tweede. Zoals verwacht werd verloren van de Soestenaren, maat toch met een draaglijk resultaat. Eddy wist fraai te winnen en Nout Tolboom boekte een prima remise. Volgende keer ben ik er weer bij jongens!

Ook het A2 team van ons, is het tweede viertal in de oudste categorie van de jeugdcompetitie, verloor met 3-1 van het A2 team van Moira Domtoren.

Maar ik eindig dit verslag gelukkig niet in mineur maar au contraire met het enig lichtpuntje deze bijzondere vrijdag, het tweede viertal onder leiding van Ton Schillemans kaapte de 2 matchpunten weg uit Utrecht middels een keurige 2,5-1,5 zege tegen Moira Domtoren 1.

Op naar de volgende wedstrijd van Hoogland dit weekend! Zaterdag thuis tegen het derde van En Passant. Maar dat leest u in het volgende verslag.