Viertal verliest 

Geplaatst op 05-11-2022 door Wim Velker

Het eerste viertal is het nieuwe seizoen weinig voortvarend van start gegaan. In en tegen Baarn leden Tom Officier, Wim Velker, Harm Verbeek en Jan Snijders een 2½ – 1½ nederlaag.

Evenals het vorige jaar komt het team uit in de Hoofdklasse, waar de viertallen een gemiddelde rating van 1850 mogen hebben en de individuele spelers een rating van maximaal 2000. Voor Baarn was dat gemakkelijk want het viertal had twee spelers met een nulrating. Het is een misvatting te veronderstellen dat deze twee beginners waren. Au contraire! De jonge mannen hadden simpelweg een tijd niet gespeeld en waren hun rating kwijtgeraakt maar hun speelkracht niet. Hadden zij hun rating nog gehad, het Baarnse team had niet in deze samenstelling kunnen optreden.
Harm werd dientengevolge vanuit de opening overspeeld en bij Wim (ik dus) werd de mindere strategische keus bekwaam afgestraft. Tussendoor had Tom remise gemaakt. Onze kopman offerde in een bekende subvariant van het Italiaans een pion en kreeg daarvoor het initiatief en op het oog een kansrijke positie. Maar de vijandelijke verdediging bleek niet te kraken en dus remise.
Jan aan het vierde bord had niet zo’n zware avond hoewel hij bijna de gehele speeltijd bezig was. Met een stuk meer was evenwel al vroeg duidelijk hoe deze partij zou eindigen, zodat het verlies dragelijk bleef.