KNSB-achttal pakt eerste matchpunten!

Geplaatst op 18-10-2022 door Tom Officier

Was het een primeur Hoogland in de KNSB zaterdag competitie? Nee, want in 2016 bleek voor het eerste van Hoogland een glorieus jaar te zijn. Voor het eerst in de historie wist Hoogland de hoogste regionale klasse te winnen! Destijds waren de regionale en de landelijke competities op elkaar afgestemd dus je kon promoveren maar ook weer degraderen. Zodoende speelden we het seizoen 2016/17 in de derde klasse KNSB maar het bleek toch een maatje te groot voor ons. Met drie matchpunten uit negen wedstrijden kukelden we weer naar het regionale gebeuren. Maar wel leuke ervaring destijds!

Tegenwoordig zijn de beide competities gescheiden en mag een schaakvereniging aan beiden meedoen. Hoogland schreef zich in en voila, zaterdag 8 oktober de eerste wedstrijd uit tegen onze vrienden van SGA. Van het team van zes jaar terug zien we nog drie spelers de eerste wedstrijd acte de présence geven. Namelijk Hans Wisman en ondergetekende als basisspelers en Stephan die nu inviel voor Jan Kok. Destijds speelden ook Niels, Chris en Tim Grutter, Koen Kramer en Patrick van der Lee. De laatst drie genoemden hebben onze vereniging inmiddels verlaten.

Szabi kwam wat verlaat maar was wel als eerste klaar. En scoorde ook meteen het eerste volle punt van het seizoen! Was een makkelijke zege vertelde hij. Harm speelde tegen ons oud-lid Hans Manuel. Hans viel destijds in zes jaar geleden maar zat nu dus aan de andere kant. Harm miste een goede winstkans en na ruil bleef onze man met een pluspion en ongelijke lopers opgezadeld zitten. Remise dus.
Sacha en Hans scoorden beiden het volle punt zodat de zege nu binnen handbereik lag. Sacha won paar pionnen en tikte het keurig uit en Hans speelde weer zijn bekende positionele spel hetgeen zijn tegenstander te machtig werd en ook hier tot materiaalwinst voor onze man leidde.
Helaas verloor Boris toen van ook al een oud-lid Leonard Kolling. Er kwam een echte koffiehuisschaakpartij op het bord, met bizarre materiaalverhoudingen. Leonard speelde koningsgambiet en offerde het een en ander voor initiatief. Al de troepen van Boris bivakkeerde op de achterste flanken. Alleen de arme koning werd over het bord opgejaagd en uiteindelijk vond de monarch zijn Waterloo.
Gelukkig won ik van andere Tom. In het laatste Eemlandtoernooi wist ik Tom Bekius te verschalken en ook nu lukte dat weer. Dus de eerste winst voor Hoogland was binnen in de zaterdagcompetitie!
Bleven over de twee bestuursleden. Jan Snijders, die net zoals ik in een niet zo ver verleden juist de kleuren van SGA verdedigde, trof in Wouter Gerritse een geslepen veteraan. Jan leek op de winst af te stevenen maar in het eindspel met ieder wat pionnen en een toren maar wel een paard meer bleek deze weelde te groot en ging het ros alweer spoedig verloren. Het resterende toreneindspel bleek toen remise te zijn. Ongeveer een uur later zagen de heren Paternotte en Kuchler het nut van verder spelen niet meer in en met dit laatste halfje wonnen we uiteindelijk met 5,5-2,5 en gaan we de volgende wedstrijd thuis tegen En Passant 3 met vertrouwen tegemoet!