Stark wark

Geplaatst op 22-09-2022 door Tom Officier

Het afgelopen Eemlandtoernooi, vroeger konden trouwens alleen schakers afkomstig uit deze regio meedoen en was er een ratinggrens van ik meen 1900, of je was clubkampioen van een van de verenigingen die ik een zin later opsom, dan mocht je ook meedoen, kan gezien worden als een opwarmertje voor het echte kampioenschap van de regio Eemland. Zij dankt haar naam aan de rivier de Eem die door dit gebied stroomt. Tegenwoordig mag iedereen zich inschrijven voor dit jaarlijkse mooie schaakevenrment. Er zijn acht schaakverenigingen actief in het Eemlandse. Baarn, Leusden, SSC 1922 uit Soest, Christelijke SV Ons Genoegen, Het Dikke Torentje uit Eemnes, SG Amersfoort, En Passant uit Spakenburg en wij dus. Van laatst drie genoemde clubs speelt het eerste achttal in de hoogste regionale klasse. En treffen elkaar een keer. Als eerste wedstrijd in de serie van drie was die tussen En Passant en Hoogland in Bunschoten. Onze gastheren, de kampioenen van vorig jaar in deze klasse waren verzwakt door het ontbreken van Henk Vedder, en nog twee andere opgegeven basisspelers waren er niet maar de drie invallers maakten het team op papier zeker niet zwakker. De onzen misten Tomislav maar Tom was bereid om zijn plaats in te nemen.

Wij hadden nog wat goed te maken. Vorig jaar waren zij de baas in Hoogland, het werd destijds een 5,5-2,5 zege voor de En Passanters. De wedstrijd begon vredig met een drietal remises. Tom beet de spits af tegen Gerben van Pel. Beiden waren ook actief in het Eemlandtoernooi net zoals trouwens Richard Vedder en Lucas die toevallig ook tegen elkaar speelden. Tom, met de zwarten stukken spelend hield de gelederen gesloten en Gerben geloofde het verder ook wel. Ook Stephan en Marco remiseerden met hun opponenten. Onze voorzitter speelde tegen de sterke invaller Johan Kossen die vooral voorzichtigheid betrachtte en bij Marco die net als in de vorige editie wederom Robin Reichardt tegenover zich zag was het net zoals een jaar geleden een draw.
Toen was het de beurt aan Niels. Onze clubkampioen wist op het juiste moment toe te slaan tegen weer een andere Reichardt, Thomas. Zie het diagram.


Op de resterende vier borden viel (nog) niet veel te vrezen voor de Hooglanders. Dit zag de teamcaptain Lucas ook en aangezien hij niet lang van huis mocht blijven wegens oppasperikelen liet Lucas een kansvol eindspel, pion meer, tegen Richard remise worden. Gert won al vrij snel een pion tegen Arie van Diermen. Dit werd netjes afgewikkeld naar een gewonnen eindspel, dat kun je Gert wel toevertrouwen!

Zo werd de tussenstand 4-2 in ons voordeel. Chris speelde tegen oud-lid Dick de Graaf. Dick kwam gewoontegetrouw ruim een half uur na aanvang binnen en er werd een ingewikkelde, ondoorzichtige partij gespeeld. Echter in tijdnood kon Chris hoop materiaal binnenhalen waarna het voor Dick verdere strijd zinloos werd. Jawel, de winst voor Hoogland 1 was binnen!
Als laatste was debutant en de benjamin van het team Szabi nog bezig. Hij speelde een goede pot. Hield zijn ervaren tegenstander Gijs-Cor Heuveling goed onder druk en won twee pionnen. Maar in het moeilijke toreneindspel gingen de pluspionnen helaas weer verloren en bleek remise het hoogst haalbare. Maar een prima debuut voor Szabi!

Zo gingen we tevreden huiswaarts met twee dik verdiende matchpunten in onze zak. En het was de omgekeerde score van de vorige editie. Komende wedstrijd is die tegen Apeldoorn thuis. Kunnen we weer even inspelen voor de grote clash om het echte kampioenschap van Eemland, vrijdag 4 november uit tegen SGA uit Amersfoort. De rest van de competitie is dan bijzaak!