Hooglandse sterren stralen op Eemlandtoernooi

Geplaatst op 16-09-2022 door Tom Officier

Jaarlijks start het schaakseizoen eind augustus met het Eemlandtoernooi in Bunschoten. Gedurende 3 weken worden 7 partijen afgewerkt als opwarmertje voor het nieuwe schaakjaar. Deze editie trok een record aantal clubgenoten! De youngsters Sacha en Boris spelen in de B-groep, rating tot 1750 en Lucas en Tom proberen het weer in de A-groep, rating vanaf 1650. Beiden groepen zijn goed bezet met ruim 20 spelers. Favorieten in de A-groep zijn local hero Richard Vedder rating 2289 FM Henk van der Poel (2218) uit Huizen, Barnevelder Kevin van Brummelen (2151) en natuurlijk onze Lucas (2166). Ook kersverse Fide Meester Tim Grutter (2238) speelde mee, maar dan slechts drie ronden door schaakverplichtingen elders.

In de eerste 2 weken worden op de dinsdag en woensdagavond een ronde gespeeld. Onze mannen hebben een ieder 2 punten gescoord. Voor Sacha en Boris een prima resultaat. Op papier bungelen zij ergens onderaan maar zij doen veel ervaring op in Bunschoten en worden steeds beter. Tom nam twee byes op de eerste week en voegt daar nog 2 remises tegen Arie van Diermen en oud SGS voorzitter Jeroen Schuil aan toe. Lucas begint erg matig. Hij morst anderhalf punt vooral de nederlaag tegen de 11 jarige Wouter Terlouw uit Soest was niet fijn. Straks meer over Wouter.

In de laatste week worden altijd 3 ronden afgewerkt. Zowel Lucas als Tom wisten nog 2 punten toe te voegen aan hun score. Tom maakte netjes remise tegen Henk van der Poel die in veelbelovende stelling een verkeerde zet deed waardoor er niet veel muziek meer in zat. En Lucas hield de uiteindelijke kampioen Richard Vedder op remise. Of was het andersom? Onze man had geruime tijd een pion meer in het eindspel. Lucas en Tom werden met 4 uit 7 derhalve gedeeld vijfde. Eerdergenoemde Wouter was wel de revelatie van het toernooi. Op papier was hij de zwakste speler in de hoogste groep maar door oa keurige remises tegen Vedder en Sjoerd Drent behoorde Wouter tot de sterksten. Een gedeelde derde plek was voor hem met 4,5 punt. We gaan vast nog veel horen van deze coming boy!

In de B-groep kwam ook Boris op 4 punten. Zowaar een mooi resultaat! Maar de held van Hoogland is Sacha! Hij startte met een onnodige nul in de eerste ronde maar wist in de resterende 6 partijen 5 punten te scoren! En bereikte daardoor een ongedeelde derde plek. Ook met Sacha gaat het goed komen op het schaakbord.

U ziet nu een drietal partijfragmenten van Sacha. De eerste komt uit de derde ronde tegen Stefan Werkhoven. Ziet u de fraaie winnende zet? Een zet waar Sacha best trots op was.
De volgende is uit de laatste ronde tegen Boris. Deze is makkelijker om te vinden. De laatste is afkomstig uit de eerste ronde waar Sacha een keurige partij speelt maar het vergeet af te maken. Ziet u de winnende zet?

Sacha Vucinec – Stefan Werkhoven. Zwart heeft Lh5 gespeeld om de toren van Sacha aan te vallen. Wat is nu het beste antwoord voor wit?
Boris vd Kruk – Sacha Vucinec. Boris heeft na een spannende partij met Te1 de beslissende fout gemaakt. Wat speelde Sacha?
Sacha Vucinec – Jacob de Graaf. Wit aan zet. De winnende zet werd helaas niet gevonden door Sacha.
  • Agenda Junioren

  • Les