Fraai resultaat Felix Heeres op ONJK

Geplaatst op 22-08-2022 door Lars Slofstra

Van 8 t/m 13 augustus heb ik (Felix Heeres) meegedaan aan het ONJK in Enschede.

Het ONJK is het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap schaken.

Dit is het grootste toernooi waar ik ooit aan heb meegedaan. Eigenlijk waren het twee kleine toernooien van beide negen partijen.

Het eerste toernooi speelden de F, G en H groepen samen in 1 grote groep van 35 kinderen. 

Van elke leeftijdscategorie zouden de nummers 1, 2 en 3 een beker winnen en daarmee ook een ticket voor het gesloten NK.

Toen het eerste toernooi op maandag van start ging was ik een beetje zenuwachtig. Ik ging naar de zaal in de sporthal waar allemaal tafels stonden met naambordjes.

Toen iedereen zat werd er op de gong geslagen en mochten we beginnen.

Mijn zenuwen waren al gauw weg want ik won mijn eerste partij makkelijk.

De tweede partij van die dag was de langste partij die ik ooit speelde. Het duurde bijna een uur. Helaas verloor ik deze partij van Sjoerd, die uiteindelijk groepswinnaar werd van de G groep.

De volgende dag, dinsdag dus, moest ik wel 4 partijen spelen! Het begon goed met een makkelijke en snelle winst.

Daarna moest ik tegen Siem schaken. Ik zag dat zijn rating 739 was en dacht dat ik het wel moeilijk zou krijgen. Maar mijn ouders zeggen altijd “je kan van iedereen winnen” en “rating zegt niet alles”, en dat merkte ik ook toen ik van Siem won. 

Partij vijf van het toernooi moest ik tegen Syd van schaakclub Magnus. Ik heb in GP toernooien al vaker tegen hem geschaakt en verloor steeds. 

Syd speelde met wit de italian game en ik beantwoorde met zwart f5, dat is de Rousseau gambit. 

Hij speelde exf5 en dat is precies waar ik op hoopte, want toen kon ik e4 spelen. 

Daardoor kon hij zijn paard alleen veilig terugzetten waar het vandaan kwam en ik kon juist mijn stukken verder ontwikkelen. Voor het eerst won ik een partij van Syd, dit was voor mij een belangrijke overwinning. De derde winst van dinsdag!

De laatste partij van de dinsdag was tegen Cedric en hij bleek toch echt een maatje te groot. Ik verloor, maar met 3 uit 4 had ik een heel mooie schaakdag! 

Cedric werd uiteindelijk tweede in de F categorie dit toernooi dus ik verloor niet van de minste.

Op woensdag speelde ik mijn eerste partij tegen een meisje uit Belgie. We speelden eigenlijk te snel, de stukken vlogen van het bord maar gelukkig in mijn voordeel. Wel fijn om de dag met winst te beginnen!
Ik had nu 5 uit 7 gewonnen en mocht aan een live bord spelen tegen Satadru. Onze partij was te volgen op lichess. Het ging eigenlijk wel lekker, het was een gelijke stelling maar omdat ik zo erg bezig was met mijn aanval zag ik mat achter het hekje over het hoofd. Echt heel er balen, maar dit zal me niet snel meer gebeuren!

De laatste partij van het eerste toernooi speelde ik tegen Jack en won deze vrij gemakkelijk. Een mooie afsluiter van mijn eerste toernooi, want ik had daarmee 6 uit 9. 

Met mij hadden nog 2 andere kinderen 6 uit 9 en werd er voor de tweede en derde plek gekeken naar weerstandpunten. Erg jammer dat ik 1,5 weerstandspunt tekort kwam om derde te worden in de F groep; ik werd vierde en daarmee best of the rest. In de totaalstand van de FGH groep werd ik zevende. 

Eigenlijk heb ik het beter gedaan dan ik van tevoren had verwacht, ik ben er wel trots op en tevreden mee.

Over het tweede gemengde toernooi ga ik kort zijn; met 4,5 uit 9 liep het wat minder goed. Ik merkte dat mijn focus weg was, maakte wat meer foutjes maar ik heb wel veel plezier gehad!
Volgend jaar ga ik zeker weer meedoen!