Een mager zesje

Geplaatst op 08-04-2022 door Tom Officier

De laatste ronde voor de schakers van Hooglands eerste was in Ermelo. Niet helemaal correct want de thuisbasis van het Veluws Schaak Genootschap lag iets buiten deze plaats in de bosrijke omgeving. De Schakel was het fraaie etablissement waar wij moesten zijn. Wel een toepasselijke naam! Een Marrokkaanse collega van mij vroeger had het altijd over “schakelen” als hij schaken bedoelde.

Voor ons was de opdracht duidelijk. Niet verliezen want dan zou degradatie mogelijk kunnen zijn. Op papier waren wij duidelijk de meerdere maar zo ook nu bleek dat totaal geen garantie voor een positief resultaat. Want het werd 4-4. Marco, Chris en Gert wonnen hun partijen. Stephan en Tomislav remiseerden en Lucas, Niels en ik gingen ten onder. Maar gelukkig gehandhaafd!

Ja, cijfers en getallen. Wat moet je ermee…Op de heenweg in de auto van Gert kwamen we, Stephan, Chris, de chauffeur en ondergetekende erachter dat de vier inzittenden elk in een aansluitend geboortejaar geboren zijn. Op zich leuk feitje. De sport in het algemeen wordt geregeerd door getallen. In voetbal win je door meer goals te maken. Bij schaatsen ben je de beste door de snelste tijd. Bij turnen geeft de jury je een cijfer. Bij schaken echter win je door mat of door overgave. Een uitslag staat altijd al vast. 1-0, 0-1 of 0,5-0,5. Wel heb je weer die frustrerende ELO rating en de waardering van de schaakcomputers dus ook wij hebben ermee van doen. En natuurlijk in het dagelijks leven waar bijvoorbeeld de inflatiecijfers een hot item zijn dezer dagen.

Cijfers. Op school werden de prestaties ook vaak in cijfers uitgedrukt. En toen ik Lucas vroeg hoe hij het seizoen ervaarde kwam hij meteen met een cijfer. Een zes. Verbeterpunten zijn volgens de teamcaptain hardheid, te weinig rendement gezien de potentie die dit team herbergt. Een positief punt is de sfeer onderling. Die is uitstekend! Een echt vriendenteam dus! Waar heb ik dat vaker gehoord….