ONOK: Hooglanders succesvol

Geplaatst op 15-03-2022 door Wim Velker

In de regio mag Hoogland wel de oplosclub worden genoemd. Niet alleen wordt er menig oplostoernooi door de vereniging georganiseerd – in de zaal en on-line – maar zijn de oplossende leden vaak succesvol in de toernooien waar ze aan deelnemen.

1½ week geleden vond in Nunspeet het jaarlijkse ONOK plaats – het Open Nederlands Oplos Kampioenschap – waar ook dit maal succes voor clubgenoten was weggelegd. In de B-groep kwam Jan Snijders op de derde plaats daarmee zijn prestatie uit 2019 evenarend, terwijl Wim Velker (ik dus) winnaar werd! Na de derde plaats in 2018, de tweede in 2019 (winnaar toen: Gert Reihardt) nu, in 2022, dus de eerste plek.

Cluboploskampioen Gert Reichardt besloot eens in de A-groep mee te doen, met de meesters en de grootmeesters. Hoewel Gert 18e werd in een veld van 19 deelnemers, leverde hij een puike prestatie. Uit de maximaal 60 punten behaalde Gert er 14½, met zeer moeilijke opgaven. Goed gedaan, Gert.

Winnaar zoals wel vaker werd de Belg Eddy van Beers met 54½ punt, voor bordgrootmeester Twan Burg die de beste Nederlander werd. Twan prolongeerde daarmee zijn nationale kampioenstitel. Opvallend was dat ook de derde plaats in de nationale kampioensstrijd naar een bordtitelhouder ging, namelijk naar IM Joost Michielsen. Oplos IM Peter van den Heuvel, vele malen Nederlands oploskampioen, eindigde tussen hen in.

De volgende opgave was nummer 11 in de B-groep, een leerzame eindspelstudie. De opdracht luidt: wit maakt remise.

De oplossing gaat als volgt: 1. a5+ Kxa5  2. g6 e5+  3. Kc5! De clou. 3…Le4  4. g7 Lh7  5. g8D Lxg8 pat! (of: 3…La4  4. g7 Lb3  5. g8D Lxg8 pat).

De compositie is van Jaroslav Polasek (naar J. Sulc) en verscheen in 2011 in Sachova Skladba.