Frank Woudenberg wint eerste GPO

Geplaatst op 24-10-2021 door Wim Velker

In november 2019 startte er een voor onze regio nieuwe toernooivorm, namelijk een Grand Prix Oplossen (GPO). Deelnemers krijgen daarin een aantal stellingen uit het probleemschaak voorgelegd en dienen deze in een bepaalde tijd op te lossen. Aan deze eerste GPO namen twee verenigingen deel, Leusden en het Schaakgenootschap Amersfoort. Door de Covid-19 pandemie en de daar opvolgende maatregelen, kon de eerste avond in 2019 geen snel vervolg vinden, maar vrijdag 22 oktober j.l. kon dan eindelijk de tweede en finale leg bij het SGA georganiseerd worden.

Na de eerste leg had de jeugdige Frank Woudenberg van het Spakenburgse En Passant een voorsprong genomen van 5 punten op zijn naaste belager Sjoerd Meijer uit Ede. Dat betekende dat Frank ‘rustig’ een opgave kon missen om toch winnaar te worden want op tijd had hij 48 minuten voorsprong. Bij een gelijke stand zou dit aspect de doorslag geven. En zo geschiedde het ook, bijna! Frank miste de derde tweezet.   

Dit is een compositie van Vladimir Aleksandrov, in 2018 verschenen in het Probleemblad van de ‘Oplosbond’. Het mat ligt klaar want op iedere zet van zwart, behalve op 1…a5!, volgt er mat. Wit moet dus zorgen dat de essentie van de stelling niet verandert, terwijl zwart aan zet komt. Dat kan met 1. Ka5! waarna het mat is op iedere zet van zwart. Twee voorbeelden: 1…e4  2. Pf5 mat; 1…f3  2. Lg5 mat.
Frank speelde 1. Dc2 wat door 1…d3! wordt weerlegd.  

Toch kwam Sjoerd Meijer in punten niet langszij. In de tweede driezet miste hij een variant wat hem een punt aftrek opleverde. Daardoor werd Frank een glorieus winnaar van de eerste GPO, met in totaal 79 van de mogelijk 90 punten. Sjoerd werd tweede met 78 punten en Gert Reichardt derde met 75 punten.

Voor Gert was het sowieso een fijne avond. Hij wist namelijk een foutloos formulier in te leveren: alle negen goed! Een geweldige prestatie, want er zaten moeilijke opgaven bij, zoals de eindspelstudie.

Wit maakt remise luidt de opdracht, waarin hij, wit, een dame minder heeft. De remise zou kunnen door herhaling van zetten, of door pat, maar beide lijken niet te realiseren. Toch zit er een verrassende wending in de stelling, die het pat realiseert: 1. Pe2+ Ke4  2. Lh5+ Kxf5  3.g4+ Ke4 en wit kan op een bord vol stukken geen zet meer doen: Pat!
De studie is van Limburger F. H. Josef Ortmans en ontving een Eervolle Vermelding in het toernooi van de Sydsvenska Dagbladet Snallposten, 1913-15.

Na afloop reikte SGA voorzitter Mathijs Möhlmann de prijzen uit, waarmee er een einde kwam aan de eerste GPO.

De eerste GPO is een voorzichtige start geweest van dit voor de regio nieuwe evenement. In totaal deden er 15 oplossers mee, wat niet veel lijkt, maar vergeet niet dat oplostoernooien een tamelijk onbekend fenomeen zijn. We gaan zien hoe dit zich in het seizoen 2021-2022 gaat ontwikkelen. Dan staan er vier toernooien gepland, weer bij Leusden en het Schaakgenootschap Amersfoort, en, nieuw, bij Soest en Paul Keres. Voor deze toernooien heeft de SGS subsidie verstrekt, waardoor deelname ook dit jaar gratis is.
Het toernooi in Leusden is al snel, namelijk op woensdag 24 november. Aanmelden hiervoor kan reeds op wimvelker@hotmail.com

(De tekst is van Wim Velker, de grafieken zijn gemaakt door René van Alfen en de foto’s zijn genomen door Jeroen Bollaart.)