VIERTAL VERRAST

Geplaatst op 04-03-2020

Het eerste viertal wisselt matige prestaties ( 4 – 0 verloren tegen Laren) af met zeer verrassende resultaten. De 4 – 0 winst op Hoevelaken behoorde tot de laatste categorie, maar ook het 2 – 2 gelijk spel dat maandagavond in Oudewater tegen het zeer sterke Kijk Uit werd geboekt, kan als een positief wapenfeit de boeken in. Aangetekend daarbij moet wel worden dat aan de borden drie en vier de Kijkuiters niet uitkeken en goede stellingen in remise lieten verzanden. Wim (ik dus) kwam met een duidelijke ontwikkelingsachterstand uit de opening, maar toen zijn (mijn) tegenstander alle kans had om de stelling op een voordelige wijze te openen, schoof hij deze dicht! Even later was ½ – ½ het verdict. Bij Albert aan bord 4 ging het mutatis mutandis op dezelfde wijze. Onze man had de gehele partij, zoals hij het zelf zei, achter de feiten aangelopen, maar op beide vleugels waren de pionnen in elkaar geschoven. De witte pionnenfalanx d4-c5-b6 tegenover d5-c6-b7 gaf optisch het voordeel aan wit. De vijandelijke koning kon echter niet binnendringen en offers op c6 of b7 leken weinig effectief. Dus ook hier remise.
Intussen had Jan tegen de sterke Ed Oosterlaken de koning omgelegd. Door een misgreep was Jan vanuit een min of meer gelijke stelling de kwaliteit achter gekomen waarmee zijn lot beslist was. Restte de partij van invaller Eddy. Aan het eerste bord trof hij een tegenstander met een rating van 2000+, maar lang bleef de stelling in evenwicht. Er ontstond een eindspel met aan beide kanten 4 pionnen en alle zware stukken. In de tijdnoodfase werd het de vraag welke koning het heerst zou worden mat gezet, maar toen de dames van het bord gingen wist Eddy zo rond de 55e zet met twee torens de vijandelijke majesteit te doden. Een fraaie partij en een fraaie prestatie. (2 – 2).