TWEEDE EERSTE

Geplaatst op 20-02-2020

In Putten heeft het tweede achttal de eerste plaats in klasse 1C heroverd. Tegen het in degradatiegevaar verkerende PSV/DoDo boekten de onzen een kleine maar verdiende overwinning: 3½ – 4½.

Teamleider Wim Velker (ik dus) kon reeds om negen uur langs de borden gaan wandelen. Zijn (mijn) tegenstander blunderde opzichtig in de opening wat hem op zet acht een stuk kostte, hetgeen, na gespartel, uiteindelijk tot ondekbaar mat leidde. Bij de viewing maakte mijn hart een klein sprongetje: we stevenden op een 4½ – 3½ of 5 -3 zege af. Natuurlijk was de avond nog lang en fouten en misgrepen zouden het beeld ongetwijfeld gaan bijstellen. Maar dat gebeurde niet! De uitslagen die de stellingen om negen uur voorspelden, kwamen ook daadwerkelijk op het scorebord, zonder dat er onderweg verandering in de resultaten zich aandienden.

Het wachten op de 0 – 2 en 0 – 3 duurde nog wel een uurtje, maar toen hadden Maus en Florian de schaapjes op het droge. Maus’ verwoestende koningsaanval ging niet tot mat maar leverde wel de vijandelijke dame op. Het was de derde invalbeurt in het tweede van Maus en hij bracht met deze overwinning zijn persoonlijk resultaat naar 3 uit 3, waarmee hij een TPR van 2041 heeft bewerkstelligd. Klasse! Florian had de kwaliteit verkregen en kon daarna alles afruilen en de partij simpel uitschuiven.

De eerste nul kwam van Eddy. Des tegenstanders loperpaar bleek een ongrijpbare vijand die de torenbatterij op de a-lijn op geweldige en gewelddadige wijze ondersteunde. Eddy’s koning kon niet aan dit spervuur ontsnappen: Dood! Gelukkig kon Szabi wel ontsnappen aan de verleidingen van zijn eveneens jeugdige maar vrouwelijke tegenstander. Volgens de langs de borden hobbelende stuurman had het allemaal wat sneller gekund, maar toen Szabi een stuk had veroverd was het pleit snel beslecht: 1 – 4 en nog een halfje! Dat kwam van Jan Snijders die meldde dat hij in het teambelang best remise wilde aanbieden. Zijn tegenstander accepteerde instantly, tot verbijstering van zijn teamgenoten die de doodsgeur dat het degradatiespook omgeeft, reeds roken. “Anders had ik verloren” was het steekhoudende argument van Jans tegenstander. “Als ik geweten had dat ik zo gewonnen stond, had ik doorgespeeld” zei Jan zelf na de post-mortem.   
Nog iemand die zich voor het team opofferde was Joost, die al voor de tweede keer verzocht werd op een hoog bord als kop-van-jut te dienen. Kop-van-jut is natuurlijk een job-van-excusez le mot en daarom veel lof voor de opoffering. Zijn geboden tegenstand kon evenwel niet voorkomen dat hij in het kielzog van Eddy ten onder ging aan een krachtige torenbatterij op, alweer, de a-lijn. Joosts koning werd op welhaast dezelfde wijze de dood ingedreven. Kopman René liep tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen op. In een warrig openingsduel was hij een centrumpion kwijtgeraakt waarna hij vakkundig van het bord werd geschoven. (3½ – 4½).

De laatste twee ronden krijgen we de twee sterkste tegenstanders uit de poule te bestrijden, Apeldoorn en Zwolle, die beide op één punt staan. Ook Leusden heeft zeven punten – onze enige nederlaag was tegen hen – en is naar mijn idee de kanshebber om kampioen te worden. We gaan het zien.

Wim Velker