JvO Kampioen Schoolschaak Amersfoort

Geplaatst op 14-02-2020 door Ton Schillemans

Op 12 februari togen 13 schaakteams van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort zich naar Het Zwaluwnest voor het kampioenschap van Amersfoort. Het is ten eerste vooral een leuk schaaktoernooi en op voorhand is er weinig te zeggen over het verloop van het toernooi. Formeel is het de vierde keer dat het toernooi er is. We zijn dus benieuwd hoe dit zal verlopen. Dit toernooi werd gelijktijdig gespeeld met het Schoolschaakkampioenschap voor het Basisonderwijs.

Er hadden 13 teams zich aangemeld. Waren dit er vorig jaar nog negen. Het schaken op het Voortgezet Onderwijs zit goed in de lift!! Leuk dat een heleboel scholieren zich met schaken bezig houden en ook nog mee wilden doen aan een schaaktoernooi. Een groot aantal spelers hadden nog niet eerder meegedaan aan een toernooi tussen scholen. Het Corderius was de kampioen van de afgelopen twee jaar en kwam de titel in ieder geval verdedigen. Verder deden er teams van het JvO, Guido de Bres, het Taalcentrum/Element en het Vathorst College mee. Natuurlijk ook nog enkele teams van Corderius.

In de eerste ronde speelden van de scholen het eerste team tegen het tweede team. Het eerste team van Corderius  won van het tweede team. Bij Guido was dat verrassend niet zo: Guido 2 won van Guido 1!! Wel won Guido 3 van Guido 4. In de eerste ronde won het JvO 1 van JvO 2 en was Corderius 3 vrij.

13Guido 424,5

Het werd wel snel duidelijk dat Corderius 1 met een sterk team was gekomen. Uiteindelijk won Corderius 1 alle drie de wedstrijden (ook die tegen JvO 1!), maar ook verrassend deed Guido 3 dat ook. Beide teams hadden zes punten en speelden in de vierde ronde tegen elkaar. Daarachter stonden wel 5 teams met 4 punten (dus 2 gewonnen en één verloren). Dus heel erg spannend.

Dus in de vierde ronde speelde Corderius 1 tegen Guido 3 (beide teams nog niets verloren). Het werd een spannende wedstrijd. Aan bord 1 won Tim zoals verwacht van Boris. Aan het tweede en derde bord kwamen de verrassingen. Rik vergistte zich in de partij en moest de overwinning aan Mark geven. Hetzelfde overkwam Lucas aan bord drie: het punt ging naar Julianne. Zo ontstond een koppositie voor Guido 3. Inmiddels was het daarachter een slagveld geworden wie er ook op 6 punten zouden komen. Dat lukte JvO 1 en Corderius 3. Dan kan je de slotronde voorspellen: Guido 3 moest tegen JvO 1. Dat was wel duidelijk: JvO 1 ging er wel even “voor zitten”. Ze speelden sterk en overspoelde Guido 3 met 3-0. Ook een bijzondere uitslag: had Guido 3 teveel gegeven in de partij daarvoor??

Zo gebeurde het dus dat Corderius 1 en Guido 3 in een spannende strijd zaten en uiteindeljik JvO1 er met het kampioenschap ervan door ging. Slotsom: Zowel JvO 1, Corderius 1 en Guido 3 hadden onderling een keer gewonnen en verloren. Dus alle drie 8 punten; dan geeft het aantal bordpunten de doorslag.

Zo was het een vermakelijke middag met leuke schaakpartijen en voor het eerst JvO kampioen!!

Daarmee is er weer een sportief en fantastisch toernooi gespeeld!!

Met dank aan de begeleiders: Stephan,  Alberto, Niek, Liesbeth en Jan. Bovendien kwam Tea Lanchava de bekers uitreiken.

Foto’s: kampioen, tweede plaats met Tea Lanchava, derde en vierde plaats.