Da Vinci Schoolschaakkampioen Basisonderwijs

Geplaatst op 14-02-2020 door Ton Schillemans

De Schaakvereniging Hoogland organiseerde woensdagmiddag 12 februari de finale van het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort. Dit jaar deden er in de voorronden 29 teams mee van 13 verschillende basisscholen uit Amersfoort. In voorronden hadden zich 10 teams geplaatst voor de finale. De finale is gehouden op de basisschool Het Zwaluwnest. Van belang zijn ook de eerste drie plaatsen, die recht geven om in het regionale SGS Schoolschaaktoernooi mee te mogen doen. Dit toernooi was mede mogelijk door een bijdrage van het Buurtbudget.

De kinderen hebben een hele leuke en spannende middag achter de rug. Daarbij waren ze heerlijk aan het schaken en als ze klaar waren aan het rekenen hoe het team wel zou staan in de stand. Wat heeft deze uitslag voor gevolgen, etc..  De Horizon was de kampioen van vorig jaar en had zich via de voorronden weer geplaatst en kon zodoende zijn titel verdedigen. Nou we zullen zien hoe het gaat!!

10De Marke26,5

In de eerste ronde ging won Pallas Athene 3 verrassend van Pallas Athene 1 nipt met 2½ – 1½. De Bolstere 1 en 2 speelden 2-2 en Da Vinci won met 4-0 van De Marke.  Da Vinci had blijkbaar een goede voorbereiding gehad, want ze wonnen alle partijen: na De Marke volgde Pallas Athene 2, De Horizon, Pallas Athene 3 en Aloysius. Daarbij werden ook weinig punten weggegeven: ze haalden 17,5 bordpunt van de 20 haalbare!! Een overduidelijke en terechte kampioen!!

In de laatste ronde was het erg spannend voor de tweede plaats. De Horizon speelde 2-2 tegen Pallas Athene 1 en Pallas Athene 3 speelde 2-2- tegen De Bolster 1.  Daardoor bleef de stand na de vierde ronde gelijk voor die plaatsen!! Het waren echt geen “salonremises”: er werd echt voor gestreden en toch de 2-2!

De eerste vier teams ontvingen een beker en de teamleden een medaille uit de handen van ChessQueen Tea Lanchava. De nummers 1 t/m 3 plaatsen zich voor de voorronde van het SGS Schoolschaakkampioenschap van 21 maart.

Daarmee is er weer een sportief en fantastisch toernooi gespeeld!!

Ook dank aan de begeleiders op de dagen: Stephan,  Alberto, Niek, Liesbeth en Jan.

Foto’s: kampioen met Tea, de nummers twee, drie en vier.