Tactisch plan faalt volledig

Geplaatst op 13-02-2020

Maandag 10 februari stond de derby Hoogland 1 -SGA 1 op het programma. Op het spel: in het voetspoor blijven van de zware titelfavoriet Paul Keres 1. Normaal doen wij nooit aan tactische opstellingen. Maar nu leek het ons wel een goed plan om wat ratingoverwicht op de onderste borden te zetten en ook was ons idee om niet Marco tegen Tim Grutter te laten spelen maar Lucas. Maar Tim speelde niet aan bord 2 maar gewoon aan bord 1, dit itt tot de vorige 3 wedstrijden van onze Amersfoortse vrienden. Henrik Porte, die meestal het topbord bemande was er namelijk niet, dus van het Zeeuws onderonsje waar Marco op hoopte kwam het dit keer niet. Sharoez Shahrizadeh was zijn vervanger. Ook wij hadden een invaller nodig. Chris was verhinderd en Eddy viel in.

De eerste uitslag werd na 2 uur spelen bereikt  door Tom en Sharoez. In een gelijke stelling leek remise het beste resultaat voor beide kampen. Maar toen ging het mis met Hoogland. Stephan hadden we op bord 6 gezet om dan met de witte stukken voor de winst te gaan. Maar door drie slechte zetten op rij kon Guus Beltman simpel een stuk winnen en daarmee de partij. Eddy liet zich verleiden door in de tijdnood van Gunie du Chatinier ook snel te gaan spelen. Helaas waren dat niet de beste zetten en Gunie trok dan ook aan het langste eind. Ook Hans greep mis. In een zeer goede partij tegen de voorzitter van SGA, Jeroen Schuil kon Hans bogen op veel ruimtevoordeel. Toen dat zelfs leidde tot stukwinst leek ons eerste volle punt zich aan te dienen. Maar ook nu weer bleek de tijd de grootste tegenstander van Hans te zijn. En helaas gaf onze man in tijdnood zijn dame weg. Gert, onze topscorer was op bord 8 geposteerd. Hij had dezelfde opdracht als Stephan. Met wit een punt boeken. Maar dat lukte niet. Wiebe de Witte hield keurig stand en toen de heren ieder een dame en drie pionnen op dezelfde vleugel op het bord overhadden zat er een winst niet meer in.

Zo kwam de tussenstand op 1-4. Niels had erg veel tijdvoordeel maar zag dat zienderogen wegslinken. En ook zijn stelling werd minder en minder. Marco had ondertussen ergens een pion moeten geven maar had zeker nog wel wat (kleine) tegenkansjes. Lucas stond optisch steeds iets beter maar ook hier verweerde de SGA-speler zich kranig. Jochem Woestenburg gaf geen krimp en werd door zijn halfje de matchwinner in de derby van schakend Amersfoort. Dat daarna zowel Niels als Marco nog verloren is alleen belangrijk voor de statistieken. Door deze flinke oorwassing (1½-6½) zit een topklassering voor het eerste achttal van Hoogland er niet meer in. Paul Keres krijgen we bijvoorbeeld ook nog voor onze kiezen. Maar voor onze gasten bracht deze ruime overwinning hen weer (voorlopig) aan de top van de ranglijst. Wellicht kunnen we hen nog helpen door te stunten in de laatste ronde tegen Paul Keres. We gaan het zien. En dan gewoon weer in de normale opstelling!

Tom Officier