Caecilia kampioen schaken in de Middenbouw

Geplaatst op 02-02-2020

Woensdagmiddag 29 januari was er weer het schoolschaaktoernooi voor alle basisscholen van Amersfoort en ditmaal de Middenbouw (tot en met groep 5). Dit jaar deden er 12 teams van diverse basisscholen mee. Er werden in twee poules gespeeld en tot slot de finales. De wedstrijden werdengehouden op de basisschool De Bieshaar te Hoogland.

Poulefases

In de poulefase werden er vijf ronden gespeeld. Het was er vooral gezellig en leuk: de kinderen helpen elkaar soms met de wedstrijdregels en kijken mee wat de mogelijkheden zijn. Kortom de kinderen hebben een hoop geleerd op een ontspannen manier!!

In poule A waren de wedstrijden zeker spannend: er vielen veel gelijkspelen en als je dan won of verloor dan was het nipt. Zo was het heel erg spannend! Het team van De Marke won knap alle vijf de wedstrijden. Het tweede team van Pallas Athene volgde direct erachter. Om de overige vier plaatsen was het erg spannend. De Horizon en Pallas Athene 4 hadden beide 4 punten, maar Pallas Athene had net een half bordpuntje meer en werd zo derde. Het team van Joost van en Vondel kwam p 3 punten en het team van Aloysius op 2 punten.

In poule B was het ook uitermate spannend. Hier eindigde het team van Caecilia op de eerste plaats hoewel het gelijk speelde tegen de nummer twee: Pallas Athene 2. Ook hier waren de teams aan elkaar gewaagd: er kwam maar één keer de uitslag 4-0 voor. Op de derde plaats eindigde het team van Pallas Athene 3. Vierde werd De Kinderhof voor het team van Da Vinci. Het team van De Bolsterspeelde twee keer gelijk en verloor de andere partijen nipt.

Finale

Na deze poulefase hebben we nog wedstrijd in de finale gespeeld om te bepalen wat de onderlinge eindstand werd. De finale ging tussen de teams die in de beide poules op dezelfde plaats waren geëindigd. Ook hier weer spannende wedstrijden. De eindstand van zowel de wedstrijd om plaats 5 en 6 en als om de plaats 1 en 2 eindigden in een 2-2 gelijke stand in
spannende wedstrijden waar de meesten al hun tijd wel gebruikten. In
dat geval wordt de uitslag van het laatste bord op papier weg gestreept
en dan volgt de winnaar. Daardoor was het niet alleen spannend wie er
kampioen zou worden, maar ook alle andere plaatsen erachter. De
kinderen en de ouders hebben erg genoten van de spannende
wedstrijden en daar ging het natuurlijk vooral ook om!!

De eindstand

1 Caecilia
2 De Marke
3 Pallas Athene 2
4 Pallas Athene 1
5 Pallas Athene 3
6 Pallas Athene 4
7 Kinderhof
8 De Horizon
9 Da Vinci
10 Joost van den Vondel
11 Aloysius
12 De Bolster

De eerste vier teams ontvingen een beker en ieder een medaille. Daarmee is er weer een fantastisch toernooi gespeeld!!

Met dank aan de vrijwilligers van de Schaakvereniging Hoogland: Niek,
Jan, Maartje, Alberto, Stephan, Lilit en Joost.

Ton Schillemans
Coördinator Schoolschaken