Pieken en dalen

Geplaatst op 17-01-2020

Van dalen en pieken!

Traditiegetrouw doen er elk jaar een groepje Hooglandse schakers mee aan de Tata Steel vierkampen in Wijk aan Zee. Zo ook de editie van 2020. De harde kern, Stephan, Niels en Tom werd gecompleteerd door Christiaan die zijn debuut maakte in dit mooie toernooi. 

De dalen

Maar gezegd dient te worden dat het wel aan glorie inboet. Zo is al een tijdje de grote tent niet meer, waar jarenlang honderden schakers met veel belangstelling en plezier het commentaar van de diverse bekende schaakcommentatoren konden volgen. Tegenwoordig wordt de explicatie in het veel kleinere café De Zon gedaan, hetgeen weer tot gevolg heeft dat sommige groepen die daar altijd schaakten nu moeten uitwijken naar Hotel Het Hoge Duin. Café De Zon ligt pal naast het zalencomplex De Moriaan, al jaren de thuishonk van de grootmeesters en van veruit de meeste amateurs. Hotel Het Hoge Duin echter is zeker tien minuten lopen vanaf De Moriaan dus je hebt dan niet het gevoel dat je er echt bij hoort. Ook wordt de inschrijving steeds duurder. Aantal jaren geleden nog twintig euro, deze editie moest je drie tientjes neerleggen voor deelname aan de weekendvierkampen. Maar de sfeer vergoedt alles, vele schakers uit heel het land doen toch elk jaar weer mee om tegenelkaar te strijden met de topgrootmeesters bijna binnen handbereik. Want wereldkampioen Carlsen doet elk jaar mee en van de wereldtop toch meestal ook wel een handjevol. Nu doen bv Caruana, Anand en So mee.  Maar ook onze Giri die na twee keer een tweede plek in dit prestigieuze toernooi nu toch ook graag een keer wil winnen. Maar ook wij vieren gaan voor de groepswinst! En we mogen wel spreken van een zeer succesvol weekend! Maar niet voor iedereen…

Wat we ook elk jaar weer doen is na de inschrijving een hapje eten. De laatste jaren deden we dat steevast bij de Sunseabar, een etablissement gelegen pal aan het strand. Maar helaas waren we te laat met reserveren, het zat al vol. Dan maar weer Klein Zwitserland, daar waar we gewoontegetrouw het schaakweekend op zondag afsluiten. Maar dat doen we dus nooit meer! In het verleden liet de bediening daar wel vaker lang op zich wachten maar nu was dat erg frustrerend daar wij om half zeven achter de borden verwacht werden en wij pas om 10 over zes onze maaltijd voorgeschoteld kregen. En wij waren er al toen ruim een uur!

Dus met volle buik en hoop gestress verschenen wij uiteindelijk toch nog wel op tijd maar ideaal was het zeker niet. Wat nog meer erg tegenviel was dat Niels in Hotel Het Hoge Duin moest spelen, dus de harde kern werd ruw uit elkaar gerukt. Elkaar supporteren tijdens de partijen is dan erg lastig, zeg maar onmogelijk.

Voor zover de dalen. De pieken komen zo. O nee er valt toch nog één tegenvaller te vermelden. De prestatie van mij. Drie nullen op rij… Vooral de tweede nederlaag deed veel pijn. Met een stuk meer toch nog in het stof moeten bijten. Kan mij niet heugen dat ooit meegemaakt te hebben. En wat mij betreft komt dit ook niet meer voor!

De pieken!

Christiaan, onze benjamin won de eerste twee partijen maar helaas was zijn derde tegenstander toch net te sterk. Volgend jaar gaat Christiaan zeker een groep hoger spelen want hij zal zeker dit seizoen nog (vele) ratingpunten gaan winnen.

Stephan mag zeker volgend jaar een groep hoger spelen. Hij wist zijn groep te winnen mede door twee blunders van zijn tegenstanders. Maar dat dwing je ook af natuurlijk. In elk geval weer wat ratingpunten erbij voor onze man, plus een schaakboekje en een digitaal klein schaakklokje. Ja, je betaalt natuurlijk niet zomaar 30 euri.

Maar onze grote ster was Niels! Gewoon drie strakke overwinningen! Wellicht kwam dat ook door de afgelegen locatie waar nauwlijks enige afleiding was. Ook voor Niels was de buit een schaakklok en een schaakboek. 

Hans Wisman was zo vriendelijk om ons te rijden op zaterdag en ons de hele dag geestelijk bij te staan en die rol was zondag weggelegd voor Lars. Dank heren!

Ook waren nog van onze club Hans van Doorn, Peter Nitrauw en Szabi actief in de vierkampen. Zij scoorden respectievelijk 1½, 1½ en 2 punten in hun groep.

We besloten als afsluiter dit keer naar Het Strandhuis (zie foto) te gaan. Dat bleek een schot in de roos! Het eten was lekker, we hadden zowel vis als vlees, geserveerd in kleine hoeveelheden, beetje het tapasidee. En de service was goed. Dus deze tent gaat het zeker vaker worden de komende jaren. Want ondanks dat het bedrijf Tata Steel momenteel in erg slecht weer verkeert werd al verkondigd dat het Wimbledon van het schaken volgend jaar gewoon weer op de schaakkalender zal staan en dat zal toch zeker niet het laatste jaar zijn. Daar is het toernooi te mooi voor!

Tom Officier