VIERTAL PLET HOEVELAKEN

Geplaatst op 22-12-2019 door Pieter Quelle

Het eerste viertal van Hoogland heeft vrijdagavond buur Hoevelaken door de gehaktmolen gedraaid. In een spannende – jazeker! – wedstrijd wisten de onzen aan alle borden een winstpunt te scoren (0-4). Volgens de gemiddelde bordrating was een gelijkspel een zeer waarschijnlijke uitslag, maar op één of andere wijze – schaakkracht? – vielen de punten aan Hoogland toe.

Het waren geen ‘simpele’ partijen. Aan beide zijden werd er hard gevochten, maar in alle gevallen kwamen de Hooglanders voordelig uit de opening, wat in het middenspel en, waar nodig, in het eindspel werd vastgehouden. Albert leek met een toren tegen het loperpaar te moeten opboksen, maar het was andersom, niet in de laatste plaats natuurlijk omdat Albert 3 extra pionnen ‘ter compensatie’ had. Dat betekende 0-2 want Jan had kort ervoor een koningsaanval over de g-lijn met mat bekroond. Aan bord twee had Dirk Veldhuizen al in een vroeg stadium van de partij getracht een doorbraak in het centrum te forceren, maar onder opoffering van een pion hield ‘onze’ Harm de vijandelijke koning in het centrum vast. Met het loperpaar en een voorsprong in ontwikkeling kon Harm materiaal veroveren en het punt binnenslepen (0-3). Wim, ik dus, kreeg na een mislukte damezet van Gerben van Pel de stelling in een ijzeren greep. De ‘logische’ koningsaanval leidde ook hier tot een slotstelling met mat.

Deze overwinning verzachtte het leed uit de eerste ronde. Tegen het Oudewaterse Kijk Uit kwam een 1-3 nederlaag op het scorebord. Harm en Albert behaalden benauwde remise’s; Jan en Wim zagen de fut uit hun goede stellingen verdwijnen en verloren.

Na twee ronden staan we tweede in de eerste klasse B. Er is nog veel mogelijk (open deur / stoflap / cliché).

Wim Velker