De eerste punten zijn binnen

Geplaatst op 10-12-2019 door Pieter Quelle

Eindelijk hebben we de eerste punten gepakt. Na twee nederlagen wisten we de derde wedstrijd wel te winnen. Wederom waren we niet compleet. Chris en Hans waren verhinderd. Maar het was nog best een opgave om twee invallers te vinden voor de uitwedstrijd tegen Doorn/Driebergen. Wim, Harm, Jan S, Eddy, Wilco, Hans W, Hans O, Jaap, Florian, Szabi, Henk, Jos en Joost Ho waren allen verhinderd. Maar gelukkig konden Albert en Ton wel spelen op die donderdagavond.

Onze gastheren hadden in de tweede ronde voor een daverende verrassing gezorgd door het onoverwinnelijke ijzersterke achttal van Paul Keres te verslaan. Dus wij waren zeker gewaarschuwd. Voor de meesten van ons was het nieuw om in Doorn te schaken. Zij spelen sinds zeer lange tijd weer in de hoogste regionale klasse. Net zoals wij spelen zij in een ontmoetingscentrum gelieerd aan een kerk. Salem hetgeen vrede betekent is de naam van het mooie en ruime gebouw. Wij speelden in een apart zaaltje. Daarnaast was een veel grotere zaal alwaar maar liefst 19 partijen in de interne competitie werden afgewerkt. Kom daar maar eens om in de regio Amersfoort. Het centrum van het onderkomen bestaat uit een fraaie bar met paar zitjes alwaar bijvoorbeeld geanalyseerd kan worden.

Wij hadden de primeur om met spiksplinter nieuw materiaal te mogen spelen. De wedstrijdleider verzocht ons dan ook vriendelijk om niet te kwijlen op de fraaie schaakborden en stukken.

Ikzelf speelde een zware en lange partij, zodoende heb ik niet veel van de andere partijen gezien. Dus summier in chronologische volgorde de prestaties van onze mannen. Albert zat naast mij dus dat kon ik nog wel een beetje volgen. Zijn tegenstander ging volop de aanval en die sloeg helaas door. Stephan noteerde alweer zijn derde halfje. In een Spaanse partij werd in het middenspel een hoop geruild en zat er niet veel meer in. Lucas speelde een prima positionele partij, hij drukte de Doorner schaker bijna van het bord af, in 18 zetten was het klaar. Van Ton weet ik alleen dat hij verloren heeft maar ik hoorde dat dat zeker niet zonder slag of stoot ging. Marco had een soort bughouse stelling. Onze man offerde een pion maar kreeg wel genoeg aanknopingspunten wat uiteindelijk genoeg was voor de winst. Gert was dit keer niet als laatste klaar. In de auto terug hoorde ik dat zijn tegenstander in gelijke stelling wat mindere zetten deed waardoor hij toch wat probleempjes kreeg. Het werd van kwaad tot erger en Gert mocht het punt incasseren. Op dat moment was ik al een tijdje aan mijn bord gekluisterd. Ik kwam niet goed uit de opening en moest al snel in het defensief en dat kostte mij vrij veel bedenktijd. Gelukkig kreeg ik wat tegenkansjes en dat had de nestor van de gastheren onderschat. Zo kon ik zomaar een kwaliteit winnen en kantelde de partij gelukkig in Hooglands voordeel. Ik was niet op de hoogte van de actuele stand en tot mijn verbazing fluisterde Stephan mij in dat we nu 3,5 bordpunt hadden en ik dus de matchwinnaar zou kunnen worden. Toen ik ook nog een stuk won (hij moest een loper geven voor dreigende promotie) was de eerste overwinning voor ons team een feit. Dat Niels helaas nog verloor in een zeker remise toreneindspel was voor onze man erg sneu maar gelukkig konden we dat nog lijden. Zodoende werd onze eerste overwinning een feit.

Door de 4,5-3,5 zege staan we nu in de middenmoot. De beide koplopers Woerden en SGA wisten beide niet verder dan een gelijkspel te komen zodat wij weer enigszins hoop mogen koesteren op een hogere klassering aan het eind dan waar wij nu staan. De volgende wedstrijd is op maandag 16 december thuis tegen De Rode Loper. Wordt weer spannend!